Νεολαίος ετών 95

11-2-2012 ΚΚΕ -ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Bookmark and Share

Στις 17 Νοέμβρίου 1918 (4 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο) θα συγκληθεί το Ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικό Κόμματός Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που αργότερα θα μετονομαστεί αρχικά σε ΣΕΚΕ(Κομουνιστικό) και τελικά σε ΚΚΕ. Ιστορική στιγμή για το εργατικό κίνημα, καθώς οι διάφορες σοσιαλιστικές ομάδες θα συνενωθούν σε ένα κόμμα. Ένα κόμμα βασισμένο στις αρχές του Μαρξισμού – Λενινισμού που θα συμμετέχει σε κάθε ιστορική στιγμή της Ελλάδας, πάντα από την πλευρά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, μέχρι ΄σημερα.

Η ίδρυση του ΚΚΕ, έγινε σε μια περίοδο που η Ευρώπη φλεγόταν. Ο Α παγκόσμιος πόλεμος μόλις είχε τελειώσει με νικήτρια την Αντάντ, αλλά και με εκατομμύρια νεκρούς. Τον Νοέμβριο του 1917 (Οκτώβρίο με το παλιό ημερολόγιο) οι μπολσεβίκοι κάτω από την ηγεσία του Λένιν θα πάρουν την εξουσία και θα ιδρύσουν το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο. Η νίκη των εργατών στην Ρωσία θα είναι η σπίθα για να ανάψει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης η επαναστατική φλόγα πάνω στα αποκαΐδια που άφησε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

ΣΕΚΕΤον Ιανουάριο του 1918 εκδηλώθηκε επανάσταση στην Φινλανδία και εγκαθίδρυση εργατικής εξουσίας μέχρι τον Μάιο του 1919. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους άρχισε στη Γερμανία επανάσταση που κατέλυσε την Μοναρχία άλλα την ηγεσία της πήραν οι δεξιοί Σοσιαλδημοκράτες που κυνήγησαν το νεοσύστατο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας και δολοφόνησαν τους ηγέτες του Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το 1919 η Ουγγαρία κηρύχτηκε σοβιετική δημοκρατία που διήρκεσε για 133 μέρες μέχρι την κατάλυση της από την Αντάντ. Επαναστατικό εργατικό κίνημα άνθισε και στην Αμερική καθώς και δυνάμωσε το εθνικό-απελευθερωτικό κίνημα στις αποικίες.

Τα καπιταλιστικά κράτη στις αρχές του 1919 οργάνωσαν εκστρατεία κατά της νεοσύστατης Σοβιετικής Ένωσης στην οποία πήρε μέρος και η Ελλάδα. Η εκστρατεία των δυνάμεων της Αντάντ στην Ουκρανία απέτυχε.

Σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες συνήλθε το ιστορικό συνέδριο. στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων Πειραιώς στον Πειραιά, εκεί που βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Σε αυτό συμμετείχαν οι:

Σ. Κομιώτης    Αθήνα

Φ. Πετρούσκα

Ν. Δαμίγος

Μ. Σιδέρης      Πειραιάς

Γ. Πισπινής

Π. Μπαλαμπανίδης     Βόλος

Λ. Χατζής

Α. Πεχνά         Καβάλα

Φ. Τζουλάτι     Κέρκυρα

Κ. Αντωνίου    Φεντερασιόν

Χ. Μπερνουμπής

Π. Πέτρου

Α. Αρδίττι

Μ. Οικονόμου             Νεολαία Αθήνας

Π. Χλωμός

Δ. Χαραλαμπίδης        Νεολαία Πειραιά

Κ. Αναγνωστόπουλος             Νεολαία Βόλου

Ι. Καράσσο     Νεολαία Θεσσαλονίκης

Α. Λέβης

Ν. Ιωάννου      Μορφωτικός Όμιλος Βόλου

Ν. Γιαννιός      Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθήνας

Α. Χατζημιχάλης

Ι. Στυλιανού    Σοσιαλιστικό Κέντρο Λάρισας

Α. Κορούκλης

Κ. Γκρέσσος   Σοσιαλιστικό Κέντρο Βόλου

Α. Σίδερης       Βουλευτές

Α. Κουριέλ

Η. Δελεζάνος Ανεξάρτητοι

Π. Δημητράτος

Ε. Ευαγγέλου ΓΣΕΕ

Μ. Μαχαίρας

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η ιδεολογική πάλη δεν είναι μια απλή υπόθεση. Στο συνέδριο εκδηλώθηκαν τρεις πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις:

Αριστερή (Ν. Δημητράτος, Δ. Λιγδόπουλος, Σ. Κομιώτης, Μ. Οικονόμου)

Κεντρώα (Α. Μπεναρόγια, Σ. Κόκκινος)

Δεξιά (Αρ. Σίδερης, Π. Δημητράτος, Ν. Γιαννιός)

Τελικά μετά από έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις επικράτησαν οι απόψεις της αριστερής πτέρυγας που εμπνεόταν από την Οχτωβριανή Επανάσταση και το κόμμα από την ίδρυσή του κιόλας απέκτησε επαναστατικό προσανατολισμό. Το κόμμα διακύρηττε ανοιχτά και περήφανα ότι παλεύει “δια την ανατροπήν της διεθνούς κεφαλαιοκρατίας και τον θρίαμβον του διεθνούς σοσιαλισμού”.

Στο ιδρυτικό ψήφισμά αναφέρονται αρχές και προτάσεις, προοδευτικές όχι μόνο για την εποχή εκείνη αλλά και για σήμερα. Ενδεικτικά:

«Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος βασίζεται επί των θεμελιωδών αρχών:

Α)Πολιτική και οικονομική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και δημοσιοποίησην των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής δηλαδή την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβικήν ή κομμουνιστικήν και

Β)Διεθνής συνεννόησις και δράσις των εργατών»

Γενικά εκφράστηκαν θέσεις για την εγκαθίδρυση Δημοκρατίας, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, κατάργηση έμμεσων φόρων, προοδευτική φορολογία, εξίσωση δύο φύλλων, καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και εισαγωγής στα σχολεία γλωσσών των διάφορων εθνοτήτων. Το συνέδριο επίσης υιοθέτησε ψήφισμα ίδρυσης Δημοκρατικής Ομοσπονδίας των Βαλκανικών Κρατών. Τέλος ψήφισε «διαμαρτυρίαν δια την μελετώμενην επέμβασιν των συμμάχων κατά της νεαράς Σοβιετικής Δημοκρατίας».

Ο γραμματέας της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής εκλέχτηκε ο Νίκος Δημητράτος ενώ τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Άριστος Αρβανίτης, Δημοσθένης Λιγδόπουλος,Σταμάτης Κόκκινος και Μιχάλης Σιδέρης. Την Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Γιώργος Πισπινής,Σπύρος Κομιώτης και Αβραάμ Μπεναρόγια.

Τον Δεκέμβριο του 1918 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση του ΣΕΚΕ στο θέατρο “ΔΙΟΝΥΣΙΑ” στην Πλατεία Συντάγματος που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Βόλο, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Θα συμβάλει καθοριστικά στην πρώτη υπαλληλική απεργία τραπεζικών της ΓΣΕΕ το 1919 και στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς την ίδια χρονιά.

14914Σύντομα θα αποφασιστεί η αποχώρηση του κόμματος από την Β’ Διεθνή και η ένταξη του στην Γ’ Διεθνή ή Κομμουνιστική (ΚΔ), που είχε ιδρυθεί το Μάρτη του 1919 στη Μόσχα. Μαλιστά η απόφαση πρόβλεπε ότι ο Δ. Λιγδόπουλος θα μετέβαινε στη Σοβιετική Ένωση σαν εκπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομιντέρν (ΚΔ) για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη του κόμματος στις τάξεις της. Ο Λιγδόπουλος θα παρακολουθήσει το 2ο Συνέδριο της Κομιντέρν στη Μόσχα το καλοκαίρι του 1920 και θα διαπραγματευθεί την ένταξη του ΣΕΚΕ στις τάξεις της. Θα υπάρξει καταρχήν συμφωνία και η ΚΔ θα στείλει στην Ελλάδα σαν αντιπρόσωπό της το νεαρό ελληνορώσο Ωρίωνα Αλεξάκη για την υπογραφή της ένταξης. Οι δύο νεαροί κομμουνιστές Λιγδόπουλος και Αλεξάκης θα πάρουν από την Οδησσό, τον Οκτώβρη του 1920, πλοίο για να επιστρέψουν στην Ελλάδα αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα δολοφονηθούν από Τουρκολαζούς λαθρεμπόρους στη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι η πρώτη προσπάθεια σύνδεσης του ΣΕΚΕ με την ΚΔ είχε τραγικό τέλος. Τελικά το 1924 το ΣΕΚΕ θα μετονομαστεί σε ΚΚΕ και θα γίνει δεκτό από την ΚΔ.

Ιστορική στιγμή ήταν η ίδρυση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), πολιτικου πρόγονου της ΚΝΕ. Το ιδρυτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΚΕ στις 28 Νοέμβρη 1922, συνήλθαν στη Θεσσαλονίκη αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων νέων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η ΟΚΝΕ εντάχθηκε αμέσως στην Κομμουνιστική Διεθνή Νέων. Το πρώτο συνέδριο της ΟΚΝΕ εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή από τους Ζακ Βεντούρα, Μωυσή Βεντούρα, Σπύρο Θεοδώρου, Μ. Καράσσο και Γ. Φράππα. Δημοσιογραφικό όργανο της ΟΚΝΕ έγινε η εφημερίδα Νεολαία. Μέχρι το 1943 όπου η ΟΚΝΕ αθ αυτοδιαλυθεί προκειμένου να δημιουργηθεί η ΕΠΟΝ για την οργάνωση του αγώνα της νεολαίας εναντίον των κατακτητών, θα αναπτύξει έντονη δράση εναντίον της δικτατορίας Παγκάλου και αργότερα εναντίον της δικτατορίας Μεταξά, ενώ ανάμεσα στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της συγκαταλέγεται κατά τη διάρκεια της κατοχής η οργάνωση της φοιτητικής απεργίας της 17ης Νοεμβρίου 1941 και θα αναδείξει ιστορικές μορφές όπως η αγωνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, και ο Χρήστος Μαλτέζος, γραμματέας της οργάνωσης επί Μεταξά, που δολοφονήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας το 1938.

95xrona_thumbΗ ιδεολογία του ΚΚΕ ήταν, είναι και θα παραμείνει νέα. Στα 95 χρόνια το ΚΚΕ πολέμησε κάθε είδους καταπιεστικό καθεστώς και συνέβαλε στο να κατακτήσει η εργατική τάξη πολλά δικαιώματα. Δικαιώματα που η γενιά μας, τα έμαθε σαν δεδομένα και σιγά σιγά η αστική τάξη τα παίρνει πίσω. Το ΚΚΕ ήταν ο αιμοδότης των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΕΠΟΝ που απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Ο ΔΣΕ πάλεψε για την ανεξαρτησία από τα κέντρα του Ιμπεριαλισμού. Το (παράνομο) ΚΚΕ συμμετείχε σε όλα τα γεγονότα είτε ημινόμιμα (μέσω ΕΔΑ) είτε εντελώς παράνομα. Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, 114, αντιδικτατορικός αγώνας, Νομική και Πολυτεχνείο όλα έχουν μια κόκκινη σφραγίδα της δράσης του ΚΚΕ. Η Συμμαχία των Λαϊκών δυνάμεων (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ) είναι αποτέλεσμα της σταθερής μαρξιστικός θέσης του ΚΚΕ και είναι αυτή που θα φέρει την Λαϊκή Εξουσία. Γιατί, όσο και να φωνάζει η αντίδραση, ο αιώνας μας είναι ο αιώνας περάσματος στον σοσιαλισμό και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί:

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply