Archive for November, 2011

…να ‘χαμε τρεις δραχμές στη τσέπη και τρεις ο διπλανός…

slit_ 2_art

Ο λαός μας λέει ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Τα σενάρια για επιστροφή στην δραχμή με ή χωρίς διάλυση της ευρωζώνης πληθαίνουν. Μερικά μιλάνε για πλήρη διάλυση της ευρωζώνης ενώ κάποια άλλα για την δημιουργία μιας νέας μικρότερης ζώνης του “Ευρώ του Βορρά” με την συμμετοχή εννέα αντί δεκαεπτά χωρών που είναι σήμερ, α. Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια αυτά προβλέπουν για την χώρα μας και για αρκετές ακόμα, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Σε αυτό το άρθρο, δεν θα γίνει καμιά πρόβλεψη, πότε και εάν θα συμβεί αυτό, ούτε με ποιον τρόπο θα γίνει ή τι συνέπειες θα έχει. Απλά, “για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι” θα γίνει μια μικρή ιστορική αναδρομή στο εθνικό μας νόμισμα, την δραχμή.

Read more »

«Στείλτε φαγητό να ταΐσουμε τα παιδιά!»

Αιτήματα για μερίδες απευθύνουν οι δάσκαλοι, καθώς μαθητές τους έρχονται και φεύγουν από τις τάξεις νηστικοί

Κολωνός, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικός, Λόφος Στρέφη, Θησείο. Γειτονιές της Αθήνας όπου η λαϊκή οικογένεια υποφέρει, συνθλίβεται, πεινάει, στέλνει στο σχολείο τα παιδιά της νηστικά. Σε τέτοιο τραγικό σημείο η κατάστασή τους από τη λαίλαπα του ευρωμονόδρομου και της κρίσης, που οι δάσκαλοι απευθύνουν πλέον εκκλήσεις προς όποιον φορέα βρουν μπροστά τους να στείλει μερίδες φαγητού για να τα ταΐσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε παιδιά δημοτικού, δηλαδή ηλικίες έξι με δώδεκα χρόνων, που μένουν στα ολοήμερα τμήματα, μέχρι περίπου τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπαιδευτικοί παρατήρησαν πολλά παιδάκια, που έρχονταν κι έρχονται συνεχώς με την τσάντα τους άδεια από οτιδήποτε φαγώσιμο. Κι αν στην αρχή πλήρωναν από την τσέπη τους για να τους πάρουν μια τυρόπιτα από το κυλικείο και να ξεγελάσουν την πείνα των υποσιτισμένων μαθητών τους, το πρόβλημα σταδιακά λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φιλανθρωπία, ούτε από το συρρικνούμενο εισόδημα του εκπαιδευτικού.

Read more »

Κ.Καρυωτακης-Πρεβεζα

slite 1

Ο Κώστας Καρυωτάκης τον Ιούνιο του 1928 αποσπάται στην Πρέβεζα. Ήδη είναι αηδιασμένος από τη γραφειοκρατία και τη ζωή του δημόσιου υπάλληλου. Η αηδία γίνεται απόγνωση σε γράμματα που στέλνει σε συγγενείς και φίλους του. Την 1η Ιουλίου στέλνει σε ένα ξαδερφό του το ομώνυμο ποίημα.
Read more »

El Classico Ελλάδας

Πολλά ονόματα, ένα ντέρμπι. Η κόντρα ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και αγώνας τάβλι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα προκαλέσει συγκινήσεις. Στις 18/11/2011 θα γίνει ένα ακόμα ντέρμπι. Λίγο πριν την σέντρα ας κάνουμε μια ανασκαφή στο παρελθόν, για να δούμε πως ξεκίνησαν όλα αυτα.

Η ίδρυση του Παναθηναϊκού γίνετε το 1908, με την επωνυμία ΠΟΑ(Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών). Στην συνέχεια θα μετονομαστεί σε Π.Π.Ο. (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και αργότερα σε Π.Π.Α.Ο (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος), ενώ καθιερώνεται το τριφύλλι ως έμβλημα και το πράσινο και το άσπρο ως επίσημα χρώματα. Το 1924 αποκτά την τελική ονομασία Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).

Στις 10 Μαρτίου του 1925, δύο ομάδες του Πειραιά, ο Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και ο Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το όνομα του νέου συλλόγου το έδωσε ο πρώτος αντιπρόεδρός του, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν δημιουργηθεί. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού. Πρώτος πρόεδρος της ομάδας έγινε ο Μιχάλης Μανούσκος.

Read more »

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ

“Ντρέπομαι γι αυτό που ήμουν, γι αυτό που έκανα”

“Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους “μαυροσκούφηδες”, στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα “παλιοκουμμούνια”, όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου“.

Ο στρατιώτης/οδηγός του τάνκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου σπάει τη σιωπή του και μιλάει πρωτη φορα για το μακελειο της 17ης Νοεμβρίου 1973 σε ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που δημοσιεύτηκε στις 9/11/2003

Read more »

Εθνική Ελλάδος γεια σου..(6ο μέρος)

Η αρχή της δεκαετίας του 1990, σημάδεψε τον κόσμο σε πολιτικό επίπεδο. Οι ανακατατάξεις που έγιναν είχαν αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο. Η αρχή θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992. Στον πέμπτο προκριματικό όμιλο θα κληρωθούν μαζί η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία. Λίγους μήνες μετά την κλήρωση, θα εξελιχθούν τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του τοίχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας. Η UEFA αποφάσισε τότε να συμμετάσχει στα προκριματικά μια μόνο Γερμανική ομάδα, που θα έπαιρνε την θέση της Δυτικής Γερμανίας. Ο προγραμματισμένος αγώνας Βέλγιο-Ανατολική Γερμανία έγινε σαν φιλικό και ήταν ο τελευταίος αγώνας που έδωσε η Ανατολική Γερμανία.  Στον τρίτο προκριματικό όμιλο την πρόκριση πήρε η Σοβιετική Ένωση, όμως η ανατροπή του Σοσιαλισμού το 1991 οδήγησε στην διάλυση της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο. Στα τελικά συμμετείχε με την επωνυμία Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, κάτι που έγινε και στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης.  Στον τέταρτο όμιλο την πρόκριση πήρε η Γιουγκοσλαβία που τερμάτισε έναν βαθμό μπροστά από την Δανία. Στις 30/5/1992 όμως, εξ’ αιτίας του εμφύλιου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, με εντολή του ΟΗΕ οι Γιουγκοσλάβοι αποβάλλονται από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Την θέση τους πήρε η Δανία, που έντεκα μέρες πριν την τελική φάση, έτρεχε να μαζέψει τους διεθνείς από τις παραλίες. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία και προπονήσεις οι Δανοί, θα τρελάνουν την Ευρώπη κατακτώντας το τρόπαιο. Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέχρι την επόμενη, 12 χρόνια μετά. Το “βελούδινο διαζύγιο” μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας το 1992, οδήγησε στην κατάργηση της εθνικής ομάδας της Τσεχοσλοβακίας. Για τελευταία φορά η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1976 θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου 1994 με την επωνυμία Representation of Czechs and Slovaks (RCS) (μτφ Αντιπροσώπευση Τσέχων και Σλοβάκων) χωρίς όμως επιτυχία.

Read more »

Γιαννης Ριτσος

Η ποιηση του Γ.Ριτσου εχει ουκ ολιγες φορες μελωποιηθει απο διαφορους μεγαλους μουσικοσυνθετες.Ακολουθουν τρεις τετοιες μελωποιησεις.

http://www.youtube.com/watch?v=mha2LI8216c

Read more »

Μέρα Μαγιού … γεννήθηκε

Σαν σήμερα απεβίωσε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Στα 81 χρόνια της ζωής του δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Είναι κάτοχος αρκετών βραβείων ανάμεσα τους το Διεθνές βραβείο “Γκεόργκι Δημητρώφ” (Βουλγαρία, 1975), το Mέγα βραβείο ποίησης “Αλφρέ ντε Βινύ” (Γαλλία, 1975) και το ”Βραβείο Ειρήνης του Λένιν” (ΕΣΣΔ, 1977). Δεν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, όμως όταν ο φίλος του Πάμπλο Νερούδα παρουσιάστηκε στην τελετή απονομής του δικού του βραβείου, τον μνημόνευσε.

«Υπάρχει ένας άλλος ποιητής, που αξίζει πολύ περισσότερο από μένα αυτήν την τιμή, ο Γιάννης Ρίτσος»

Read more »

Κυβέρνηση Εθνικής… Τράπεζας

Όλα τα ΜΜΕ περίμεναν εναγωνίως τον “άσπρο καπνό” από το Προεδρικό Μέγαρο. Τελικά ο καπνός βγήκε, μόνο που ήταν δίχρωμος. Άσπρος για το κεφάλαιο, τους μεγαλοβιομήχανους και τους τραπεζίτες και κατάμαυρος για τον λαό. Στην θέση του πρωθυπουργού λοιπόν αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με λίγα λόγια το Κεφάλαιο, παρέκαμψε τους πολιτικούς του υπαλλήλους και ανάλαβε κατευθείαν την εξουσία.

Ας μην κοροϊδευόμαστε.  Ο νέος πρωθυπουργός σαν μέσω της ιδιότητάς του ως πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είναι συνδεδεμένος με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στο «απάνεμο λιμάνι» του ευρώ – που, όμως, αποδείχτηκαν «Τιτανικός» για τους πένητες εργαζόμενους, τους λεηλατημένους συνταξιούχους και το ένα εκατομμύριο ανέργους. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι κατά το χρόνο της δικής του θητείας στην ΤτΕ δεν απετράπησαν «πράματα και θάματα» – όπως τα φαινόμενα του Χρηματιστηρίου και του «σουάπς» με την «Γκόλντμαν Σακς».

Read more »