Archive for August, 2011

Νέος Τύπος Αρχαίων Ανθρώπων. Πιθανοί Ζώντες Απόγονοι.

Ένα άγνωστο μέχρι στιγμής είδος ανθρώπου, οι Denisovans το πιθανότερο περιπλανήθηκαν στην Ασία για χιλιάδες χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα ζευγάρωσαν κατά καιρούς με  ανθρώπους όπως εσείς και εγώ, σύμφωνα με μια νέα γενετική μελέτη.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι νησιώτες του Ειρηνικού κυρίως στην Παπούα Νέα Γουινέα μπορεί να είναι μακρινό απόγονοι αυτών των προϊστορικών ζευγαριών, σύμφωνα με νέα ανάλυση του DNA από  οστά ηλικίας 40.000-ετών  ενός κοριτσιού, που βρέθηκαν στην Σιβηρία κοντά σε μια σπηλιά με το όνομα Denisova(από όπου ονομάστηκε το νέο ανθρώπινο είδος).

Αυτή η «νέα στροφή» στην ανθρώπινη εξέλιξη προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία ότι διάφορα είδη των ανθρώπων είχαν ζευγαρώσει στο παρελθόν και γέννησαν απογόνους, λένε οι ειδικοί. Τα πιθανά ζευγάρια περιλαμβάνουν τους λεγόμενους σύγχρονους ανθρώπους και Νεάντερταλ , σύγχρονους ανθρώπους και Denisovans, και ίσως ακόμη και Denisovans και Νεάντερταλ.

«Εμείς δεν νομίζουμε ότι οι Denisovans πήγαν στην Παπούα Νέα Γουινέα,” η οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής του Ειρηνικού που ονομάζεται Μελανησία, εξήγησε τους συγγραφείς της μελέτης  η Bence Viola , ανθρωπολόγος στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας.

«Πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί τωνDenisovans  κατοίκησαν το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρασίας με τον ίδιο τρόπο που οι Νεάντερταλ κατοικούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρασίας”, δήλωσε η Viola. “Η ιδέα μας είναι ότι οι πρόγονοι των Μελανήσιων συνάντησαν τους Denisovans στη Νοτιοανατολική Ασία και ζευγάρωσαν. Κατόπιν οι πρόγονοι των Μελανήσιων μετακινήθηκαν στην Παπούα Νέα Γουινέα.”

Το ζευγάρωμα μεταξύ των διαφόρων τύπων των ανθρώπων;

Σε συνδυασμό με την μελέτη δειγμάτων του DNA που βρέθηκαν από Νεάντερταλ και απέδειξαν ότι  ζευγάρωσαν με τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου , τα ευρήματα από τους  Denisovans υποδεικνύουν ότι το ζευγάρωμα μεταξύ διαφορετικών ειδών ανθρώπου ήταν πολύ πιο σύνθετο  από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα,είπε η γενετιστής Brenna Henn από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Στην πράξη, οι επιστήμονες είχαν αναπτύξει αυτή την θεωρία. αλλά μέχρι πριν από έξι μήνες δεν υπήρχαν γενετικές αποδείξεις για οποιαδήποτε πρόσμιξη μεταξύ αρχαϊκών και σύγχρονων ανθρώπων,» είπε η Henn, ο οποία συνέγραψε ένα άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη στο θέμα του μέλλοντος του περιοδικού Nature .

“Δεν θα πω ότι αυτές οι μελέτες, θα ξεκαθαρίσουν απόλυτα την κατάσταση, αλλά παρέχουν στήριξη σε μια άποψη που δεν έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια από τους γενετιστές», είπε η Henn, η οποία δεν π’ήρε μέρος στην έρευνα.

Ο Brian Richmond, παλαιοανθρωπολόγος στο George Washington University, δήλωσε ότι αναμένει από τη νέα μελέτη να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

“Τίποτα δεν είναι πιο ενδιαφέρων από το να ανακαλύπτουμε νέες ανατροπές για τις ρίζες μας», δήλωσε ο Richmond, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στην γενετική έρευνα για τους Denisovans.

 

Απολίθωμα από  δάχτυλο υποδεικνύει τον Νέο Ανθρωπινό Τύπο

Το επίκεντρο της μελέτης του DNA είναι ένα  οστό δάχτυλου  που ανακαλύφθηκε το 2008. Το απολίθωμα είναι πιστεύεται ότι είναι από μια νεαρή κοπέλα-που ονομάστηκε X-γυναίκα-που ήταν μεταξύ 5 και 7 ετών όταν πέθανε.

Για μια προηγούμενη μελέτη, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2010 από το περιοδικό Nature, η ομάδα είχε συλλέξει και να ταξινόμησε μιτοχονδριακό DNA ή mtDNA, από το δάχτυλό της X-γυναίκας. Αλλά το mtDNA- που κληρονόμηται μόνο από τις μητέρες-περιέχει πολύ λιγότερες πληροφορίες σχετικά με γενετική σύσταση ενός ατόμου από το DNA που βρίσκετε στον πυρήνα ενός κυττάρου, ή πυρηνικό DNA.

Στη νέα μελέτη η ομάδα κατάφερε να πετύχει την εξόρυξη πυρηνικού DNA από τα οστά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το DNA, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να καθορίσουν ότι οι Denisovans ήταν διαφορετικό είδος και από τους σύγχρονους ανθρώπους και από τους Νεάντερταλ, αν και ήταν συνδεδεμένοι με τους Νεάντερταλ.

Η ομάδα υπολογίζει ότι οι  Denisovans χωρίστηκαν από την γονική ομάδα  του Νεάντερταλ περίπου 350.000 χρόνια πριν.

 

Οι νέοι άνθρωποι είχαν τεράστια δόντια

Μαζί με το οστό δακτύλου, οι αρχαιολόγοι από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, ο οποίοι ανέλαβαν τις ανασκαφές, ανακάλυψαν ένα δόντι που ανήκε σε ενήλικο Denisovan.

Το δόντι, είναι μεγαλύτερο από κάθε σύγχρονο ανθρώπινο δόντι και είναι ακόμη μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο δόντι που βρέθηκε από Νεάντερταλ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Denisovans ήταν «σε σύγκριση με τους Νεάντερταλ, ίσως λίγο μεγαλύτεροι», δήλωσε η Richmond από το Πανεπιστήμιο George Washington.

Η Richmond προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το μέγεθος των δοντιών δεν είναι πάντα ένας καλός δείκτης του μεγέθους του σώματος. Ένα ανθρωποειδές “μπορεί να έχει μεγάλα δόντια και να μην είναι γίγαντας», είπε.

 

Denisovans ένα νέο ανθρώπινο είδος;

Η ομάδα είναι προσεκτική ώστε  να μην αποκαλέσει τους Denisovans σαν ένα νέο είδος, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να τους θεωρήσει σαν “αδελφούς των Νεάντερταλ”

Σε περίπτωση που οι σύγχρονοι άνθρωποι και Denisovans  ήταν ξεχωριστό είδος, τα υβριδικά παιδιά τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν σε θέση να αναπαραχθούν. Όμως, τα υβρίδια προφανώς ήταν σε θέση να έχουν τα μωρά, αλλιώς το DNA Denisovan δεν θα μπορούσε να έχει περάσει προς την σημερινή Παπούα  Νέα Γουινέα. Ως εκ τούτου, μια από τους συγγραφείς της μελέτης Viola αιτιολόγησε, ότι οι Denisovans και οι σύγχρονοι άνθρωποι πιθανόν να μην ήταν ξεχωριστό είδος.

Επιστημονικά, όμως, μικρή σημασία έχει αν Denisovan είναι τελικά αναγνωρίζεται ως νέο είδος, δήλωσε ο Terry Brown, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η όλη υπόθεση είδος είναι  κάτι που κάνει ένα ωραίο πρωτοσέλιδο, αλλά δεν έχει κατά τη γνώμη μου συμβάλλει πολύ στην επιστημονική συζήτηση,”  είπε ο Brown σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να εξισώσει τις διαφορές στις αλληλουχίες του γονιδιώματος με την έννοια των ειδών», είπε. “Θα μπορούσατε να έχετε δύο γνήσια είδη, τα μέλη της οποίας δεν μπορούν να διασταυρωθούν, αλλά των οποίων το γονιδίωμα είναι πολύ παρόμοιο. Έτσι, στην πράξη το πυρηνικό DNA, δεν μας βοηθάει να αποφασίσουμε αν Denisovans είναι ένα νέο είδος, αν και τα στοιχεία για ζευγάρωμα με τους σύγχρονους ανθρώπους δείχνουν ότι δεν είναι.”

Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ και τώρα με τους Denisovans, μερικοί εξελικτικοί βιολόγοι έχουν προτείνει ακόμη και εγκατάλειψη του διαχωρισμού  των ειδών για τους Νεάντερταλ και τους σύγχρονους ανθρώπους.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες «προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία ότι Denisovans ζευγάρωσαν με τους σύγχρονους ανθρώπους (όπως και ο Νεάντερταλ), τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, Denisovans και Νεάντερταλ είναι όλοι υποείδη του Homo sapiens, ” είπε.

Είναι αναμφισβήτητο, ωστόσο, ότι κάθε μία από αυτές τις ομάδες ήταν γενετικά διακριτές, δήλωσε η Richmond. ”Είτε τους αποκαλέσετε  υποείδη ή είδη, είναι σαφές ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι Νεάντερταλ, και τώρα οι Denisovans χωρίστηκαν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, και μόνο αργότερα μερικοί από αυτούς συναντήθηκαν και ζευγάρωσαν μεταξύ τους.”

Ελεύθερη μετάφραση από http://news.nationalgeographic.com/news/2010/12/101222-new-human-species-dna-nature-science-evolution-fossil-finger/

 

 

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος…

Μέρα αφιερωμένη στο ποδόσφαιρο  η σημερινή (23/8/2011). Μια μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο που θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για τον Σέρτζιο Λεόνε ώστε να γυρίσει το δεύτερο μέρος του πιο γνωστού σπαγγέτι γουέστερν, ο καλός ο κακός και ο άσχημος.

Στον ρόλο του καλού αντί για τον Κλιντ Ίστγουντ θα ήταν το ΑΠΟΕΛ. Δεύτερη πρόκριση στους ομίλους του Champions League σε τρία χρόνια δεν είναι μικρό πράγμα, ειδικά για μια κυπριακή ομάδα. Όμως πιο σημαντική είναι η εξέλιξη του αγώνα και η αντιμετώπιση του από την ομάδα του Γιοβάνοβιτς. Στο γήπεδο είδαμε μια ομάδα που προσπάθησε να κερδίσει το παιχνίδι και όχι να το κλέψει. Ακόμα και όταν πήγε να στραβώσει το πράγμα, με τους Πολωνούς της Βίσλα Κρακοβίας να μειώνουν σε 2-1 (σκορ πρόκρισης για τους Πολωνούς) δεν είδαμε ούτε μια γίομα. Αντίθετα το ΑΠΟΕΛ συνέχισε το στρωτό παιχνίδι με τις πολλές πάσες, έβγαλε έξι φάσεις για γκολ και τελικά το πέτυχε στο 87. Πρώτη απάντηση στους Ελληνάρες, που στην στραβή σεντράρουν από … τον Θεό, στην λογική του “μες το μπάχαλο μπορεί να γίνει κάτι.

Ακόμα πιο σημαντικό μάθημα όμως είναι η λογική που χτίστηκε το ΑΠΟΕΛ. Ας μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από μια χώρα 800,000 κατοίκων και μια πόλη 225,000. Όπως επίσης ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η μισή Κύπρος, όσο και η μισή Λευκωσία είναι υπό κατοχή.  Ποδοσφαιρικά όμως το ΑΠΟΕΛ ακολούθησε μια απλή και άκρως επιτυχημένη τακτική, που οι προεδράρες στην Ελλάδα φαίνεται ότι αγνοούν. Πρώτον ένας προπονητής που μένει καιρό στην ομάδα και δουλεύει με αυτήν θα φέρει και αποτελέσματα. Ο Γιοβάνοβιτς παρέμεινε στο ΑΠΟΕΛ ακόμα και όταν έχασε πρόπερσι το πρωτάθλημα, σε αντίθεση με τις Ελληνικές ομάδες που αλλάζουν προπονητές ανά εξάμηνο ή και πιο συχνά. Δεύτερον μια ομάδα που σε γενικές γραμμές κρατάει τον κορμό της και απλά κάνει 2-3 προσθήκες κάθε χρόνο. Έτσι φτιάχνεις ομάδα και όχι με 12-13 μετεγγραφές το καλοκαίρι και 7-8 τον χειμώνα.

Σημαντικό επίσης είναι ότι δείχνουν εμπιστοσύνη και στηρίζουν τους ποδοσφαιριστές. Αυτήν την πολιτική την ακολουθούν όλοι, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο φίλαθλο. Η κερκίδα όταν οι Πολωνοί μείωσαν σε 2-1, όχι μόνο δεν άρχισαν την γκρίνια αλλά με την στάση τους έσπρωξαν τους παίκτες του ΑΠΟΕΛ σε τρίτο γκολ και πρόκριση. Όποιος έχει αμφιβολίες, απλά ας ρωτήσει τους Χιώτη, Κόντη και Πουρσαϊτιδη. Μπορεί να  ρωτήσει και τον Μαντούκα, που ενώ στο παιχνίδι στην Πολωνία ήταν παρών-απών στην Κύπρο ήταν αναμφίβολα ο MVP. Όλοι αυτοί ήταν λίγοι για τις Ελληνικές ομάδες, αλλά ευτυχώς για αυτούς θα παίξουν στους ομίλους του Champions League. Ας τους απολαύσουμε.

Στον ρόλο του Λι βαν Κλιφ σαν κακού μπορούμε να βάλουμε πολλούς. Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα βιώνουν από σήμερα την δικιά τους Νέμεση. Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού οδηγεί και τους δύο στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Φυσικά έχουν το δικαίωμα έφεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά προς το παρών δεν θεωρούνται επαγγελματικές ομάδες. Ουσιαστικά οι δύο αυτές ομάδες πληρώνουν τις αμαρτίες των ιδιοκτητών τους. Η Επιτροπή δεν πείστηκε ότι ο κ. Μπέος και κ. Ψωμιάδης έπαψαν να έχουν σχέσεις με Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα αντίστοιχα και πάτησε την σκανδάλη.

Από μια άποψη οι δύο ομάδες είναι θύματα. Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές και ο φίλαθλοι δεν άξιζαν αυτήν την κατάληξη. Στην τελική όλοι θαυμάσαμε το ποδόσφαιρο που μας πρόσφεραν δύο επαρχιακές ομάδες και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ειδικά ο Ολυμπιακός Βόλου είναι ξεχωριστή περίπτωση. Τον Μάιο οι οπαδοί του πανηγύριζαν την έξοδο στην Ευρώπη και άρχισαν να ονειρεύονται Champion League. Μέσα σε λίγο καιρό έχασαν τα πάντα, πρώτα την Ευρώπη και μετά και την Ελλάδα. Τραγική ειρωνεία είναι ότι άμα δεχόντουσαν την ποινή του υποβιβασμού στην Football League ίσως και να γλίτωναν τα χειρότερα.

Όμως το ιστορικό του κ. Μπέου και κ. Ψωμιάδη ήταν γνωστό. Κάποιοι σε αυτές ομάδες τους εμπιστεύτηκαν και τους δέχτηκαν.  Η τιμωρία είναι σκληρή αλλά μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Τόσο ο Βόλος όσο και η Καβάλα αξίζουν να έχουν την ομάδα τους στην Superleague, αρκεί ο τοπικοί παράγοντες να ασχοληθούν με την μπάλα. Να δώσουν ευκαιρίες σε παιδιά από την πόλη τους  και να μην αναδημιουργήσουν ομάδες με έντεκα ξένους. Κυρίως όμως να μην ξαναδώσουν τις ομάδες τους σε.. πελάτες της ΓΑΔΑ και της Ευελπίδων.

ΕΠΟ και Superleague είναι οι ιδανικοί να παίξουν τον ρόλο του Ελάι Γουάλας σαν άσχημου. Τα πρωταθλήματα τελείωσαν αλλά ένα ολόκληρο καλοκαίρι δεν ξέραμε ποιοι υποβιβάζονται και ποιο προβιβάζονται. Αφού λοιπόν έγιναν ένα σωρό επιτροπές και παρα-επιτροπές φτάσαμε στην κλήρωση του νέου πρωταθλήματος να έχουμε τις ομάδες Α και Β. Για λίγο φάνηκε ότι απέκτησαν οντότητα αλλά μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού πάλι έχουμε δύο αγνώστους στο πρωτάθλημα.

Το ζήτημα είναι από που αποβάλλονται οι Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου. Προς το παρών αποβάλλονται από το φετινό πρωτάθλημα της Superleague οπότε σύμφωνα με τον ΚΑΠ την θέση τους καταλαμβάνουν Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας. Όμως Λάρισα και Πανσερραϊκός  έχουν καταθέση έφεση στο Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ. Άμα γίνει δεκτή τότε αυτοί θα καταλάβουν τις δύο επίμαχες θέσεις. Αυτό θα γίνει γιατί τότε οι Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα θα καταλάβουν την 16η θέση στο περασμένο πρωτάθλημα και έτσι Λάρισα και Πανσερραϊκος θα θεωρείτε ότι σώθηκαν από πέρσι. Όσο για το τι θα γίνει με τις παρακάτω κατηγορίες, πιο εύκολο είναι να τετραγωνίσουμε τον κύκλο παρά να βρούμε τις ομάδες που θα συμμετέχουν.

Μέσα σε όλο αυτό το μπλέξιμο η Superleague θέλει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Εδώ ο κόσμος χάνετε, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χτενίζετε. Τι πρωτάθλημα θα γίνει είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Κάποια στιγμή θα μάθουμε και τις ομάδες που θα συμμετέχουν, σιγά το πράγμα. Στο κάτω – κάτω οι αγώνες μικρή σημασία έχουν. Άλλωστε με τα τρέχοντα δεδομένα από το περασμένο πρωτάθλημα υποβιβάστηκαν έξι ομάδες, τρεις με δικαστική εντολή και σώθηκε ο Αστέρας Τρίπολης που τερμάτισε 14ος επίσης με δικαστική εντολή. Είπαμε και σε άλλο άρθρο, πιο σημαντικός είναι για μια ομάδα ο δικηγόρος από τον τερματοφύλακα.

Πάντως όποτε και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αυτό θα γίνει χωρίς τα χρήματα του ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έκανε πράξη την απειλή τόσων χρόνων. Η χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ σταματάει εκτός από την χορηγία προς την Εθνική ομάδα και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Καιρός ήταν. Μας τα παίρνουν που μας τα παίρνουν μέσω του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, τουλάχιστον ας μην τα δίνουν στους μεγάλους αλλά εκεί που τα έχουν ανάγκη.

Μάλλον όμως ο Σέρτζιο Λεόνε δεν έχει ιδέα από όλα αυτά, οπότε ξεχάστε την συνέχεια. Όσο για εμάς, ας ψάξουμε το κανάλι που θα μεταδίδει το Κυπριακό πρωτάθλημα! Ίσως έτσι χαρούμε λίγο μπάλα.

το τραγουδι της ημερας 22/8/2011

ταξιδι για να σε βρω

το τραγουδι της ημερας 21/8/2011

Καλοκαιρι σαν χειμωνας

ο μυθος του κορακα

Καποτε,σε καποια περιοχη της αρχαιας Ελλαδας,οι κατοικοι της αποφασισαν να κανουν θυσια στους Ολυμπιους θεους και ιδιαιτερα στον Απολλωνα.

Κοντα στην περιοχη υπηρχε μια πηγη που οι κατοικοι θεωρουσαν ιερη και το νερο της συνηθιζαν να το χρησιμοποιουν στις θυσιες προς τους θεους.Παρολα αυτα,ο δρομος για την πηγη ηταν ιδιαιτερα δυσβατος και δυσκολα θα μπορουσε να παει καποιος εκει,μια και πηγαινε καιρος που καποιος ειχε παει στην πηγη.Βρισκοντουσαν,λοιπον, σε αμηχανια οι κατοικοι,για το ποιος θα παει στην πηγη.Τοτε ακουστηκε μια φωνη:

-Εγω θα παω να φερω νερο!


Γυρνωντας ολοι προς το μερος που ακουστηκε η φωνη,αντικρυσαν ενα κορακα.Φυσικα ολοι οι κατοικοι δεχτηκαν,αφου κανεις δε προθυμοποιουνταν να παει.Ετσι,εδωσαν ενα αγγειο στον κορακα,ο οποιος το επιασε με τα ποδια του και πεταξε ψηλα. 


Εφτασε γρηγορα στην πηγη ο κορακας και τοτε ειδε λιγο ποιο κει μια συκια!Πεταει ο κορακας προς τη συκια,αλλα βλεπει πως τα συκα ειναι αγουρα. 

“Ασ μεινω λιγες μερες εδω να περιμενω να ωριμασουν”μονολογησε.

Ετσι κι εγινε.Ωριμασαν τα συκα και ο κορακας επεσε με τα μουτρα.Αφου χορτασε,θυμηθηκε το λογο που βρισκοταν εκει.

“τι θα πω τωρα για την καθυστερηση μου”


Γεμισε την υδρια και ξεκινησε να πεταει.Τοτε αναμεσα στα χορτα ειδε ενα φιδι και του ηρθε μια ιδεα.Χαμηλωσε λιγο,επιασε το φιδι και το πηρε και αυτο στο ραμφος του. 

Οταν εφτασε πισω,οι κατοικοι οπως ηταν φυσικο ρωτουσαν να μαθουν γιατι αργησε.Ο κορακας πετωντας το φιδι μπροστα τους,ειπε:

-Αυτο το φιδι φταιει για ολα.Καθοταν διπλα στην πηγη τοσες μερες και επινε ασταματητα το νερο και ετσι η πηγη ξεραινοταν.Επρεπε να περιμενω να αποκοιμηθει για να γεμισω την υδρια και να το γραπωσω για να το φερω.


Το πιστεψαν και οι κατοικοι και σκοτωσαν το φιδι.Ομως,το φιδι αυτο ηταν του θεου Απολλωνα,που αποφασισε να τιμωρησει τον ψευτη κορακα.Τον τιμωρησε,λοιπον,ετσι:καθε φορα που θα διψαει και θα πλησιαζει καποια πηγη,η πηγη να ξεραινεται και να στερευει.

Βασανιστηκε για παρα πολυ καιρο ο κορακας απο το μαρτυριο της διψας.Τον λυπηθηκε τοτε ο Απολλωνας και τον εκανε αστερι στον ουρανο.

Απο τοτε οταν καποιος διψαει πολυ λεει:”κορακιασα απο τη διψα”

το τραγουδι της ημερας 20/8/2011

The Passenger (Live)

Φοροδιαφυγή με την βούλα του νόμου.

Τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης οργίασαν τις τελευταίες, και όχι μόνο, μέρες. Αν τους πιστέψουμε, για κάθε δεινό που κουβαλάμε τα τελευταία χρόνια φταίνε μια χούφτα γιατροί και άλλοι τόσοι μέντιουμ, οι οποίοι τολμάνε να μην δηλώσουν στην εφορία όλα τους τα εισοδήματα. Για την ταμπακιέρα όμως δεν λένε κουβέντα, δηλαδή τόσο για τα παραθυράκια για νόμιμη φοροδιαφυγή, όσο και για τις απολύτως νόμιμες φοροαπαλλαγές. Φυσικά αυτές δεν αφορούν τους υπάλληλους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, αλλά πρωτίστως τους “έχοντες και κατέχοντες”.

Ας μιλήσουμε με στοιχεία. Όταν εσύ που απασχολείσαι με μισθό 570 ευρώ πρέπει να πληρώσεις φόρο εισοδήματος δες ποιες κατηγορίες “αναξιοπαθούντων” απαλλάσσονται από τον φόρο.

 • Οι πλοιοκτήτες ή εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίων.
 • Οι ελληνικές ή ξένες εταιρείες που εκτός από την εκμετάλλευση πλοίων έχουν και άλλες εκμεταλλεύσεις.
 • Τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
 • Όσοι αποκτούν κέρδη από την εκμετάλλευση πλοίου στο εξωτερικό.
 • Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες, το κέρδος των οποίων προέρχεται από εργασίες στο εξωτερικό.
 • Οι ξένες τεχνικές επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα.
 • Οι εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη κατά την πώληση ακινήτου τους σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.
 • Όσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
 • Όσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα του Χρηματιστηρίου.
 • Όσες εταιρείες ή μεγαλοεισοδηματίες αποκομίζουν κέρδη από την πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
 • Οι εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την παροχή επιχειρηματικού κεφαλαίου από τη μερική ή ολική πώληση των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν.
 • Οι εταιρείες Διανομής Αερίου.

Επίσης, εντελώς συμβολικά φορολογούνται όσοι κάνουν περιουσίες με ειδικού τύπου καταθέσεις στις τράπεζες. Ετσι, με συντελεστή μόλις 10%, φορολογούνται οι τόκοι των καταθέσεων, οι τόκοι από ομόλογα, τα κέρδη από πράξεις repos, οι τόκοι από καταθέσεις στο εξωτερικό.


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε και μια απίστευτη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «το “ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ” για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λ.π.), η ανέγερση οικοδομής, η χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η κατασκευή πισίνας, τελούν σε αναστολή μέχρι 31/12/2013».

Κοινώς όποιος θέλει να αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία ή να ξεπλύνει αδήλωτα εισοδήματα τουλάχιστον 200.000 ευρώ μπορεί να το κάνει με τον πλέων επίσημο τρόπο. Φυσικά παρόμοια ρύθμιση ισχύει εδώ και χρόνια για την πρώτη κατοικία. Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία έχει λογική, μιας και ελάχιστα νέα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν σπίτι χωρίς βοήθεια από τις οικογένειες τους. Με το πρόσχημα όμως της κρίσης, η κυβέρνηση κατάργησε το Πόθεν Έσχες για την αγορά οποιαδήποτε κατοικίας, ακόμα και για πισίνα! Κοινώς στα λόγια η κυβέρνηση κήρυξε “ανένδοτο” κατά της φοροδιαφυγής, στην πράξη όμως τον έκανε “ανέκδοτο” καθιερώνοντας επίσημα παράθυρα για τους μεγαλοφοροφυγάδες.

Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Ποιος θα πληρώσει την νύφη λοιπόν; Φυσικά τα μόνιμα θύματα κάθε κυβέρνησης, οι “προνομιούχοι” μισθωτοί. Ενώ λοιπόν οι φοροαπαλλαγές δίνουν και παίρνουν, την ίδια ώρα συμβαίνουν τα εξής:

 • Από 1η Ιούλη εφαρμόζεται το καρατομημένο αφορολόγητο (8.000 από 12.000 ευρώ) στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Για ποσά πάνω από τα 8.000 ευρώ (μέχρι 12.000 ευρώ) κόβουν το 10%. Με αυτόν τον τρόπο φορολογούν εισοδήματα της τάξης των 570 ευρώ το μήνα. Στα εισοδήματα πάνω από 12.000 κόβουν 400 ευρώ το χρόνο. Μέσω της παρακράτησης από λογιστήρια και ασφαλιστικά ταμεία κρατούν κάθε μήνα επιπλέον 28,5 ευρώ. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη 2011. Τα 200 ευρώ από το εξάμηνο θα τα αρπάξουν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την επόμενη χρονιά.
 • Από το Σεπτέμβρη και στους επόμενους μήνες ταχυδρομούν στα λαϊκά νοικοκυριά τα «σημειώματα» για τη λεγόμενη «έκτακτη εισφορά» που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και για όλα τα επόμενα χρόνια. Το χαράτσι (από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ) διαμορφώνεται στο 1% και για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ στο 2% για ολόκληρο το ποσό. Για παράδειγμα, για εισόδημα 25.000 ευρώ φτάνει στα 500 ευρώ. Πρόσθετο χαράτσι 300 ευρώ εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες ακόμη και σε αυτούς που στο μεσοδιάστημα έβαλαν λουκέτο (αναλογικά με τους μήνες λειτουργίας), ακόμη και για τους εργαζόμενους με το «μπλοκάκι».
 • Από την 1η Σεπτέμβρη μπαίνουν σε εφαρμογή μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης από το λεγόμενο «χαμηλό» στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23% από 13%). Το νέο μέτρο αφορά συνολικά τον κλάδο της εστίασης, το ταβερνάκι της γειτονιάς και το σουβλατζίδικο της γωνίας. Επεκτείνεται σε εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, αναψυκτικά, ακόμη και για την περίπτωση που αγοράζονται από το περίπτερο, το μπακάλικο, οπουδήποτε. Ετοιμάζουν και τα αυξημένα χαράτσια για τα τσιγάρα, ειδικά για τις λεγόμενες φτηνές μάρκες.
 • Από τις 15 Οκτώβρη (χειμερινή περίοδος) ξεκινά και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών (60 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 21 ευρώ). Πάνω στο προηγούμενο φορτώνουν και τον ΦΠΑ – φόρο πάνω στο φόρο – με την τελική φορολογική επιβάρυνση – χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων – να φτάνει στα 6 λεπτά το λίτρο.
 • Στο τέλος της χρονιάς, έρχονται και τα προσαυξημένα, τουλάχιστον με 10%, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2012.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

το τραγουδι της μερας 19/8/2011

Moonchild

Ένα σύμπαν γεμάτο Γαλαξίες

Ύστερα από την δεκαετία του 1920  οι αστρονόμοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν και άλλοι γαλαξίες στο σύμπαν, εκτός από τον δικό μας. Χρησιμοποιώντας το 100-ιντσών τηλεσκόπιο στο Όρος Wilson στην Καλιφόρνια, Edwin Hubble ανακάλυψαν την απόσταση της Ανδρομέδας (M31) και του Τριγώνου (M33) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα «απομονωμένο σύστημα αστεριών και νεφελωμάτων που βρίσκονται πολύ έξω από τα όρια του. γαλαξιακού μας συστήματος”. Πιο πριν , αυτοί και άλλοι γαλαξίες είχαν ταξινομηθεί ως νεφελώματα,  αν και η θέση τους ήταν ένα θέμα μεγάλης συζήτησης. Γενικά επικρατούσε η αντίληψη ότι τα αντικείμενα αυτά  ήταν μέσα στο Γαλαξία μας.

Σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σύμπαν εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια του Γαλαξία μας και ότι ο γαλαξίας μας είναι μόνο ένας μεταξύ πολλών. Τηλεσκόπια πολύ πιο ισχυρό από εκείνα που χρησιμοποιούνται από το Hubble έχουν δημιουργήσει όλο και μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες εικόνες των γαλαξιών. Η λεπτομερής κατανόηση του γαλαξία μας έχει εξελιχθεί δραματικά. Όπως εξήγησε ο Τολστόι (σ. 176), η μελέτη των μεμονωμένων αστεριών στο Γαλαξία μας μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την ιστορία του Γαλαξία μας και τις φυσικές διεργασίες που συνέβησαν όταν τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες σχηματίστηκαν. Γενικότερα, η ιστορία του σχηματισμού αστεριών στους γαλαξίες μας λέει πώς η δομή και η μέση χημική σύσταση του σύμπαντος, έχει αλλάξει στην διάρκεια των πάνω από 14 δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών μπορεί να είναι η ανακάλυψη ότι οι κύκλοι ζωής των γαλαξιών και  οι μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα κέντρα τους, συνδέονται στενά. Για να καταλάβουμε πώς οι γαλαξίες σχηματίζονται και εξελίσσονται, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το ρόλο που παίζουν οι μαύρες τρύπες, ρόλο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γαλαξιών.

Οι ερευνητές μελετούν την γαλαξιακή εξέλιξη για ένα ευρύ φάσμα κλιμάκων. Μερικοί εξετάζουν τις δομές των επιμέρους γαλαξιών.  Άλλοι αναλύουν τα στατιστικά μοντέλα από τεράστια σύνολα δεδομένων.

Μεγάλο μέρος της προόδου που περιγράφεται στηρίζεται από τη διαθεσιμότητα των διαστημικών τηλεσκοπίων, όπως το Hubble. Σε ένα Φόρουμ οι Bonnet και Bleeker προτείνουν ότι στο μέλλον, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις  που απαιτούνται για να κάνουν καινοτόμες ανακαλύψεις στην αστρονομία πρέπει να γίνουν οικουμενικά αποδεκτές, και προτείνουν τρόπους για τη βελτίωση του διεθνούς σχεδιασμού και συνεργασίας. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να αρχίσουμε τον προγραμματισμό για τις εν λόγω εγκαταστάσεις τώρα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο. Μερικά από τα τηλεσκόπια είναι είτε στο στάδιο της ολοκλήρωσης, είτε στο σχεδιασμό, τόσο στη Γη και στο διάστημα, και μπορούν να αντιμετωπίσούν πιθανώς μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα μας εκπλήξουν και πάλι.

Ελεύθερη μετάφραση από http://www.sciencemag.org/content/333/6039/169

 

Το τραγουδι της ημερας 18/8/2011

Μου πες θα φυγω