Archive for May, 2011

Οι μεσοπρόθεσμοι

Δεν ξέρω πόσοι είχαν την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα έχανε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Την εμπιστοσύνη των πολιτών όμως την έχει χάσει εδώ και καιρό. Εμπιστοσύνη που ποτέ δεν είχε καθώς το «δημοκρατικό» μας πολίτευμά βγάζει κυβέρνηση το 43% των εγκύρων και φυσικά με πολύ μικρότερο ποσοστό επί  των εγγεγραμμένων. Μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν» μέχρι που καταλάβαμε ότι είναι τα δικά μας.

Περά από την κοροϊδία σίγουρα πρέπει να τεθούν αρκετά ερωτήματα. Στο όνομα οπουδήποτε χρέους, με τι λογική ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και μάλιστα κερδοφόρες επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί; Δηλαδή αγαπητέ αναγνώστη, άμα χρωστάς στην τράπεζα, πουλάς το μαγαζάκι που σου δίνει ένα εισόδημα να τα βγάλεις πέρα;

Όταν το 2000 μας έλεγαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ ήταν η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας τι εννόησαν;  Μας έλεγαν ότι ακόμα και άμα τα πράγματα δεν πάνε καλά θα έχουμε τους εταίρους να μας βοηθήσουν. Όσο και να ακουγόταν τότε απίστευτο, τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολά, ήρθε η ώρα της βοήθειας. Απλά μας κόβουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και γενικά την ζωή μας. Οσονούπω σαν αντίτιμο για την βοήθεια θα μας αγοράσουν μπιρ παρά. Το είπαν άλλωστε «πουλήστε κανένα νησί ή κανένα μνημείο για να τα βγάλετε πέρα».

Είναι δε τόσο γενεώδοροι ώστε βάζουν και όρους. Επιπλέων μέτρα και φυσικά ταχύτερο ξεπούλημα αλλιώς δεν έχει πέμπτη δόση. Δηλαδή για την έκτη δόση θα ζητήσουν να βγάλουμε τις γυναίκες μας στο κλαρί για να την πάρουμε; Φυσικά δεν έχει και πολύ σημασία διότι αφού ξεπουληθούν τα πάντα, τα δισέγγονα μας θα πληρώνουν τα πανωτόκια αυτών των δανείων, όπως πληρώναμε εμείς μέχρι πρόσφατα τα δάνεια του 1821.

Αξίζει, όσοι δεν το έχετε δει ακόμα, να διαβάσετε το περίφημο μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Όλα καλά για τους κυβερνώντες. Ακόμα καλύτερα για τα αφεντικά τους, που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτοί φυσικά την δουλεία τους κάνουνε, εμείς όμως;

Το κίνημα της πλατείας, είναι ελπιδοφόρο αλλά δεν με εμπνέει ακόμα. Ακολουθώντας την λογική του Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» προβάλει το σύνθημα «όλοι κλέψανε» και κρύβει το πραγματικό δολοφόνο. Όλα αυτά μαζί με τον μύθο περί facebook αλλά και το πατρονάρισμα τον ΜΜΕ, που ξαφνικά είδαν κόσμο στους δρόμους, ενώ μέχρι τώρα μόνο άμα υπήρχαν επεισόδια ή νεκροί αφιέρωναν κάποια δευτερόλεπτα στις κινητοποιήσεις.

Θα ρωτήσει κάποιος, δηλαδή τα βλέπεις όλα μαύρα;   Η απάντηση είναι όχι. Βασικό είναι κατά την γνώμη μου, να καταλάβουμε ότι στο σύστημα που ζούμε ο άνθρωπος δεν είναι παρά η πιο φτηνή πρώτη ύλη για παραγωγή πλούτου. Ύστερα να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να παραδώσουμε αυτόν τον κόσμο στα παιδιά μας, όπως μας τον παραδώσαν οι γονείς μας ή να το αλλάξουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι θα διαλέξουμε τον δεύτερο και πιο δύσκολο δρόμο, αρκεί την κατάλληλη στιγμή να είμαστε εκεί.