Category: Επιστήμη

Προσσεληνώθηκε το κινεζικό διαστημικό όχημα

Το «Κουνέλι από Νεφρίτη» στις πρώτες του στιγμές στη Σελήνη Πηγή: AP

Το «Κουνέλι από Νεφρίτη» στις πρώτες του στιγμές στη Σελήνη Πηγή: AP

Προσσεληνώθηκε το Σάββατο το «Chang’e 3» όπως είναι το όνομα του διαστημικού οχήματος που εκτόξευσε η Κίνα πρός τον δορυφόρο της Γης, το οποίο μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο το 6τροχο ρομπότ «Yutu» («Λαγός από νεφρίτη»).

Όπως μετέδωσαν το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα και η κρατική τηλεόραση, το κινεζικό σκάφος , προσσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του «Κόλπου της Ίριδος».

Read more »

Ο κομήτης Ίσον προφανώς δεν κατάφερε να «επιβιώσει» στο ραντεβού του με τον ήλιο

Φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημικό σκάφος «Stereo- A» της NASA που δείχνει τον κομήτη να πλησιάζει τον Ήλιο

Φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημικό σκάφος «Stereo- A» της NASA που δείχνει τον κομήτη να πλησιάζει τον Ήλιο

Ο κομήτης Ίσον προφανώς δεν κατάφερε να «επιβιώσει» από το ταξίδι του σε πολύ κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του ήλιου, θεωρούν οι αστρονόμοι, μετά από την εξέταση των εικόνων που μεταδίδονται από διάφορους δορυφόρους που επιβλέπουν την ηλιακή δραστηριότητα.

«Φαίνεται ότι ο κομήτης Ίσον μάλλον δεν κατάφερε να επιβιώσει στο ταξίδι του», ανέφερε ο Κάρλ Μπάταμς, ένας επιστήμονας στο Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον κατά της διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκε από την NASA. «Είδα μόνο τις τελευταίες δορυφορικές εικόνες και δεν παρατηρώ τίποτα πίσω από τον ηλιακό δίσκο κάτι που σημαίνει ότι “θα μπορούσε να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο”», πρόσθεσε.

Read more »

Μελέτη σε εντελώς τυφλούς δείχνει ότι το φως βοηθά στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

fosΤο φως ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας γνωστικής εργασίας ακόμη και σε ανθρώπους που είναι εντελώς τυφλοί, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Νοσοκομείου Brigham της Βοστώνης. Τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση του εγκεφάλου, όπως επίσης, πόσο γρήγορα το φως επιδρά στη γνωστική λειτουργία. «Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να ανταποκρίνεται σε σημαντικό βαθμό στο φως σε αυτές τις τρεις σπάνιες περιπτώσεις με εντελώς τυφλούς ασθενείς παρά το γεγονός ότι κανένας τους δεν έχει καμιά απολύτως συνειδητή όραση», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Steven Lockley .
Read more »

Μύγες και Ποντίκια για το σύνδρομο Down

Μια μελέτη που περιλαμβάνει μύγες και ποντίκια επέτρεψε στους βιολόγους  τον εντοπισμό δύο κρίσιμων γονιδίων που είναι υπεύθυνα για συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς σε άτομα με σύνδρομο Down, μια σημαντική αιτία της παιδικής θνησιμότητας και το θάνατο σε άτομα που έχουν γεννηθεί με αυτή τη γενετική διαταραχή. Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στις 3 Νοεμβρίου στο περιοδικό PLoS Genetics, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, το Sanford-Burnham Medical Research Institute στη La Jolla της Καλιφόρνιας, και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα αναφέρουν τον εντοπισμό των δύο γονιδίων που, όταν παράγονται σε υψηλά επίπεδα, συνεργάζονται για να διαταράξουν την ανάπτυξη και την λειτουργία της καρδιάς.

Το σύνδρομο Down, η πιο κοινή γενετική αιτία της νοητικής δυσλειτουργίας, είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται σε μία στις 700 γεννήσεις, όταν τα άτομα έχουν τρία, αντί δύο, όπως συνηθίζεται, αντίγραφα του ανθρώπινου χρωμοσώματος 21.

Read more »

Ανακάλυψη Πλανήτη σε τροχιά γύρω από δύο άστρα

Διακόσια έτη φωτός μακριά, ένας πλανήτης στο μέγεθος του Κρόνου, που ονομάζεται Kepler-16b, περιστρέφεται γύρω από δύο αστέρια. Οι αστρονόμοι που εντόπισαν τον πλανήτη, τον πρώτο  σε τροχιά γύρω από δύο αστέρια , παρέδωσαν τα ευρήματα τους, σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Read more »

Νέος Τύπος Αρχαίων Ανθρώπων. Πιθανοί Ζώντες Απόγονοι.

Ένα άγνωστο μέχρι στιγμής είδος ανθρώπου, οι Denisovans το πιθανότερο περιπλανήθηκαν στην Ασία για χιλιάδες χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα ζευγάρωσαν κατά καιρούς με  ανθρώπους όπως εσείς και εγώ, σύμφωνα με μια νέα γενετική μελέτη.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι νησιώτες του Ειρηνικού κυρίως στην Παπούα Νέα Γουινέα μπορεί να είναι μακρινό απόγονοι αυτών των προϊστορικών ζευγαριών, σύμφωνα με νέα ανάλυση του DNA από  οστά ηλικίας 40.000-ετών  ενός κοριτσιού, που βρέθηκαν στην Σιβηρία κοντά σε μια σπηλιά με το όνομα Denisova(από όπου ονομάστηκε το νέο ανθρώπινο είδος).

Αυτή η «νέα στροφή» στην ανθρώπινη εξέλιξη προσθέτει σημαντικά νέα στοιχεία ότι διάφορα είδη των ανθρώπων είχαν ζευγαρώσει στο παρελθόν και γέννησαν απογόνους, λένε οι ειδικοί. Τα πιθανά ζευγάρια περιλαμβάνουν τους λεγόμενους σύγχρονους ανθρώπους και Νεάντερταλ , σύγχρονους ανθρώπους και Denisovans, και ίσως ακόμη και Denisovans και Νεάντερταλ.

«Εμείς δεν νομίζουμε ότι οι Denisovans πήγαν στην Παπούα Νέα Γουινέα,” η οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής του Ειρηνικού που ονομάζεται Μελανησία, εξήγησε τους συγγραφείς της μελέτης  η Bence Viola , ανθρωπολόγος στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας.

«Πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί τωνDenisovans  κατοίκησαν το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρασίας με τον ίδιο τρόπο που οι Νεάντερταλ κατοικούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρασίας”, δήλωσε η Viola. “Η ιδέα μας είναι ότι οι πρόγονοι των Μελανήσιων συνάντησαν τους Denisovans στη Νοτιοανατολική Ασία και ζευγάρωσαν. Κατόπιν οι πρόγονοι των Μελανήσιων μετακινήθηκαν στην Παπούα Νέα Γουινέα.”

Το ζευγάρωμα μεταξύ των διαφόρων τύπων των ανθρώπων;

Σε συνδυασμό με την μελέτη δειγμάτων του DNA που βρέθηκαν από Νεάντερταλ και απέδειξαν ότι  ζευγάρωσαν με τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου , τα ευρήματα από τους  Denisovans υποδεικνύουν ότι το ζευγάρωμα μεταξύ διαφορετικών ειδών ανθρώπου ήταν πολύ πιο σύνθετο  από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα,είπε η γενετιστής Brenna Henn από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Στην πράξη, οι επιστήμονες είχαν αναπτύξει αυτή την θεωρία. αλλά μέχρι πριν από έξι μήνες δεν υπήρχαν γενετικές αποδείξεις για οποιαδήποτε πρόσμιξη μεταξύ αρχαϊκών και σύγχρονων ανθρώπων,» είπε η Henn, ο οποία συνέγραψε ένα άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη στο θέμα του μέλλοντος του περιοδικού Nature .

“Δεν θα πω ότι αυτές οι μελέτες, θα ξεκαθαρίσουν απόλυτα την κατάσταση, αλλά παρέχουν στήριξη σε μια άποψη που δεν έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια από τους γενετιστές», είπε η Henn, η οποία δεν π’ήρε μέρος στην έρευνα.

Ο Brian Richmond, παλαιοανθρωπολόγος στο George Washington University, δήλωσε ότι αναμένει από τη νέα μελέτη να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

“Τίποτα δεν είναι πιο ενδιαφέρων από το να ανακαλύπτουμε νέες ανατροπές για τις ρίζες μας», δήλωσε ο Richmond, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στην γενετική έρευνα για τους Denisovans.

 

Απολίθωμα από  δάχτυλο υποδεικνύει τον Νέο Ανθρωπινό Τύπο

Το επίκεντρο της μελέτης του DNA είναι ένα  οστό δάχτυλου  που ανακαλύφθηκε το 2008. Το απολίθωμα είναι πιστεύεται ότι είναι από μια νεαρή κοπέλα-που ονομάστηκε X-γυναίκα-που ήταν μεταξύ 5 και 7 ετών όταν πέθανε.

Για μια προηγούμενη μελέτη, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2010 από το περιοδικό Nature, η ομάδα είχε συλλέξει και να ταξινόμησε μιτοχονδριακό DNA ή mtDNA, από το δάχτυλό της X-γυναίκας. Αλλά το mtDNA- που κληρονόμηται μόνο από τις μητέρες-περιέχει πολύ λιγότερες πληροφορίες σχετικά με γενετική σύσταση ενός ατόμου από το DNA που βρίσκετε στον πυρήνα ενός κυττάρου, ή πυρηνικό DNA.

Στη νέα μελέτη η ομάδα κατάφερε να πετύχει την εξόρυξη πυρηνικού DNA από τα οστά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το DNA, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να καθορίσουν ότι οι Denisovans ήταν διαφορετικό είδος και από τους σύγχρονους ανθρώπους και από τους Νεάντερταλ, αν και ήταν συνδεδεμένοι με τους Νεάντερταλ.

Η ομάδα υπολογίζει ότι οι  Denisovans χωρίστηκαν από την γονική ομάδα  του Νεάντερταλ περίπου 350.000 χρόνια πριν.

 

Οι νέοι άνθρωποι είχαν τεράστια δόντια

Μαζί με το οστό δακτύλου, οι αρχαιολόγοι από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, ο οποίοι ανέλαβαν τις ανασκαφές, ανακάλυψαν ένα δόντι που ανήκε σε ενήλικο Denisovan.

Το δόντι, είναι μεγαλύτερο από κάθε σύγχρονο ανθρώπινο δόντι και είναι ακόμη μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο δόντι που βρέθηκε από Νεάντερταλ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Denisovans ήταν «σε σύγκριση με τους Νεάντερταλ, ίσως λίγο μεγαλύτεροι», δήλωσε η Richmond από το Πανεπιστήμιο George Washington.

Η Richmond προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το μέγεθος των δοντιών δεν είναι πάντα ένας καλός δείκτης του μεγέθους του σώματος. Ένα ανθρωποειδές “μπορεί να έχει μεγάλα δόντια και να μην είναι γίγαντας», είπε.

 

Denisovans ένα νέο ανθρώπινο είδος;

Η ομάδα είναι προσεκτική ώστε  να μην αποκαλέσει τους Denisovans σαν ένα νέο είδος, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να τους θεωρήσει σαν “αδελφούς των Νεάντερταλ”

Σε περίπτωση που οι σύγχρονοι άνθρωποι και Denisovans  ήταν ξεχωριστό είδος, τα υβριδικά παιδιά τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν σε θέση να αναπαραχθούν. Όμως, τα υβρίδια προφανώς ήταν σε θέση να έχουν τα μωρά, αλλιώς το DNA Denisovan δεν θα μπορούσε να έχει περάσει προς την σημερινή Παπούα  Νέα Γουινέα. Ως εκ τούτου, μια από τους συγγραφείς της μελέτης Viola αιτιολόγησε, ότι οι Denisovans και οι σύγχρονοι άνθρωποι πιθανόν να μην ήταν ξεχωριστό είδος.

Επιστημονικά, όμως, μικρή σημασία έχει αν Denisovan είναι τελικά αναγνωρίζεται ως νέο είδος, δήλωσε ο Terry Brown, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η όλη υπόθεση είδος είναι  κάτι που κάνει ένα ωραίο πρωτοσέλιδο, αλλά δεν έχει κατά τη γνώμη μου συμβάλλει πολύ στην επιστημονική συζήτηση,”  είπε ο Brown σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να εξισώσει τις διαφορές στις αλληλουχίες του γονιδιώματος με την έννοια των ειδών», είπε. “Θα μπορούσατε να έχετε δύο γνήσια είδη, τα μέλη της οποίας δεν μπορούν να διασταυρωθούν, αλλά των οποίων το γονιδίωμα είναι πολύ παρόμοιο. Έτσι, στην πράξη το πυρηνικό DNA, δεν μας βοηθάει να αποφασίσουμε αν Denisovans είναι ένα νέο είδος, αν και τα στοιχεία για ζευγάρωμα με τους σύγχρονους ανθρώπους δείχνουν ότι δεν είναι.”

Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενες αποδείξεις ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ και τώρα με τους Denisovans, μερικοί εξελικτικοί βιολόγοι έχουν προτείνει ακόμη και εγκατάλειψη του διαχωρισμού  των ειδών για τους Νεάντερταλ και τους σύγχρονους ανθρώπους.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες «προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία ότι Denisovans ζευγάρωσαν με τους σύγχρονους ανθρώπους (όπως και ο Νεάντερταλ), τότε το συμπέρασμα είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, Denisovans και Νεάντερταλ είναι όλοι υποείδη του Homo sapiens, ” είπε.

Είναι αναμφισβήτητο, ωστόσο, ότι κάθε μία από αυτές τις ομάδες ήταν γενετικά διακριτές, δήλωσε η Richmond. ”Είτε τους αποκαλέσετε  υποείδη ή είδη, είναι σαφές ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι Νεάντερταλ, και τώρα οι Denisovans χωρίστηκαν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, και μόνο αργότερα μερικοί από αυτούς συναντήθηκαν και ζευγάρωσαν μεταξύ τους.”

Ελεύθερη μετάφραση από http://news.nationalgeographic.com/news/2010/12/101222-new-human-species-dna-nature-science-evolution-fossil-finger/

 

 

Ένα σύμπαν γεμάτο Γαλαξίες

Ύστερα από την δεκαετία του 1920  οι αστρονόμοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν και άλλοι γαλαξίες στο σύμπαν, εκτός από τον δικό μας. Χρησιμοποιώντας το 100-ιντσών τηλεσκόπιο στο Όρος Wilson στην Καλιφόρνια, Edwin Hubble ανακάλυψαν την απόσταση της Ανδρομέδας (M31) και του Τριγώνου (M33) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα «απομονωμένο σύστημα αστεριών και νεφελωμάτων που βρίσκονται πολύ έξω από τα όρια του. γαλαξιακού μας συστήματος”. Πιο πριν , αυτοί και άλλοι γαλαξίες είχαν ταξινομηθεί ως νεφελώματα,  αν και η θέση τους ήταν ένα θέμα μεγάλης συζήτησης. Γενικά επικρατούσε η αντίληψη ότι τα αντικείμενα αυτά  ήταν μέσα στο Γαλαξία μας.

Σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σύμπαν εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια του Γαλαξία μας και ότι ο γαλαξίας μας είναι μόνο ένας μεταξύ πολλών. Τηλεσκόπια πολύ πιο ισχυρό από εκείνα που χρησιμοποιούνται από το Hubble έχουν δημιουργήσει όλο και μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες εικόνες των γαλαξιών. Η λεπτομερής κατανόηση του γαλαξία μας έχει εξελιχθεί δραματικά. Όπως εξήγησε ο Τολστόι (σ. 176), η μελέτη των μεμονωμένων αστεριών στο Γαλαξία μας μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την ιστορία του Γαλαξία μας και τις φυσικές διεργασίες που συνέβησαν όταν τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες σχηματίστηκαν. Γενικότερα, η ιστορία του σχηματισμού αστεριών στους γαλαξίες μας λέει πώς η δομή και η μέση χημική σύσταση του σύμπαντος, έχει αλλάξει στην διάρκεια των πάνω από 14 δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών μπορεί να είναι η ανακάλυψη ότι οι κύκλοι ζωής των γαλαξιών και  οι μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα κέντρα τους, συνδέονται στενά. Για να καταλάβουμε πώς οι γαλαξίες σχηματίζονται και εξελίσσονται, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το ρόλο που παίζουν οι μαύρες τρύπες, ρόλο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γαλαξιών.

Οι ερευνητές μελετούν την γαλαξιακή εξέλιξη για ένα ευρύ φάσμα κλιμάκων. Μερικοί εξετάζουν τις δομές των επιμέρους γαλαξιών.  Άλλοι αναλύουν τα στατιστικά μοντέλα από τεράστια σύνολα δεδομένων.

Μεγάλο μέρος της προόδου που περιγράφεται στηρίζεται από τη διαθεσιμότητα των διαστημικών τηλεσκοπίων, όπως το Hubble. Σε ένα Φόρουμ οι Bonnet και Bleeker προτείνουν ότι στο μέλλον, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις  που απαιτούνται για να κάνουν καινοτόμες ανακαλύψεις στην αστρονομία πρέπει να γίνουν οικουμενικά αποδεκτές, και προτείνουν τρόπους για τη βελτίωση του διεθνούς σχεδιασμού και συνεργασίας. Παρά το γεγονός ότι πρέπει να αρχίσουμε τον προγραμματισμό για τις εν λόγω εγκαταστάσεις τώρα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο. Μερικά από τα τηλεσκόπια είναι είτε στο στάδιο της ολοκλήρωσης, είτε στο σχεδιασμό, τόσο στη Γη και στο διάστημα, και μπορούν να αντιμετωπίσούν πιθανώς μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα μας εκπλήξουν και πάλι.

Ελεύθερη μετάφραση από http://www.sciencemag.org/content/333/6039/169

 

Φωτογραφίες από τον αστεροειδή “ΕΣΤΙΑ”

Το διαστημόπλοιο DAWN (ΑΥΓΗ) εδώ και δύο εβδομάδες έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή “ΕΣΤΙΑ”. Την 1 Αυγούστου 2001 η NASA έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από απόσταση 5200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του διαμέτρου 530 χιλιομέτρων αστεροειδή. Η σχετικά λεία επιφάνεια είναι μέρος ενός τεράστιου κρατήρα 460 χιλιομέτρων, που είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης της ΕΣΤΙΑΣ  με μετεωρίτη διαμέτρου 80 χιλιομέτρων. Αυτή η σύγκρουση, που θεωρείτε ότι κόντεψε να διαλύσει τον αστεροειδή, έχει εξαλείψει τους πολλούς μικρούς κρατήρες, οι οποίοι παρατηρούνται στο βόρειο ημισφαίριο του αστεροειδή.  Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλούν και οι αυλακώσεις, που διατρέχουν τον αστεροειδή παράλληλα με τον ισημερινό, κάτι που ήταν έξω από όλα τα πλανητικά μοντέλα που είχαν δημιουργήσει.  Παρακάτω είναι το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA και περιλαμβάνει φωτογραφίες από μια πλήρη περιστροφή του αστεροειδή, η οποία διαρκεί 5 ώρες. Το διαστημόπλοιο θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο τον αστεροειδή και θα στείλει φωτογραφίες απ΄απόσταση 200 χιλιομέτρων, κάτι που η επιστημονική κοινότητα αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρων.

Η Βιβλιοθήκη του Κάρολου Δαρβίνου

Όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε τον Κάρολο Δαρβίνο και την θεωρία της εξέλιξης των ειδών.  Μια θεωρία που προκάλεσε διαμάχες και απέκτησε φανατικούς πολέμιους αλλά και υποστηρικτές. Ο πιο διάσημος από τους υποστηρικτές της θεωρίας Richard Dawkins ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να μιλάμε για την θεωρία αλλά για το γεγονός της εξέλιξης. Η αποκρυπτογράφηση του DNA, πάντα σύμφωνα με τον Richard Dawkins, μας έδωσε όλες τις απαραίτητες αποδείξεις για την ορθότητα της θεωρίας του Δαρβίνου. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να παρακολουθήσουν τρία ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ του Richard Dawkins με ελληνικού υποτίτλους στο http://www.youtube.com/watch?v=AWjQdGG-2do&feature=related. Αυτό είναι το πρώτο από τα 15 συνολικά βίντεο της τριλογίας “Η ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ”.

Μια πιο ενδελεχή ματιά στην σκέψη του Κάρολου Δαρβίνου μας προσφέρει το Biodiversity Heritage Library. Μια φιλόδοξη προσπάθεια βρίσκετε σε εξέλιξη και αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση ολόκληρης της βιβλιοθήκης του Κάρολου Δαρβίνου. Τα πρωτότυπα βιβλία που οδήγησαν τον Κάρολο Δαρβίνο στην διατύπωση της θεωρίας του αλλά και αυθεντικές σημειώσεις από τον ίδιο μπορούν να βρεθούν στο http://www.biodiversitylibrary.org/collection/darwinlibrary.

Η πρώτη έκδοση (2001) περιλαμβάνει 330 από τα 1480 βιβλία που κατείχε ο Κάρολος Δαρβίνος ή αλλιώς το 22% των συνολικών βιβλίων. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτά τα 330 βιβλία αποτελούν το 44% από τα 743 βιβλία με ιδιόχειρες σημειώσεις του Κάρολου Δαρβίνου. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, υπάρχει σκέψη για παραπέρα ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης. Προς το παρόν, όσοι αγγλομαθείς … προσέλθετε.

Ο νέος ρόλος της βιταμίνης C στο μάτι

Τα νευρικά κύτταρα του ματιού απαιτούν βιταμίνη C, ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Μια εκπληκτική ανακάλυψη που μπορεί να σημαίνει η βιταμίνη C είναι απαραίτητη και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου για την ορθή λειτουργία του, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Oregon Health & Science University που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Magazine of Neuroscience».

«Βρήκαμε ότι τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σχετικά υψηλές δόσεις της βιταμίνης C, μέσα και έξω, ώστε να λειτουργούν σωστά”, δήλωσε ο Henrique von Gersdorff, Ph.D.,  επιστήμονας στο Ινστιτούτο Vollum OHSU και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Επειδή ο αμφιβληστροειδής αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος, το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει πιθανός σημαντικός ρόλος για τη βιταμίνη C σε ολόκληρο τον εγκέφαλο μας, σε βαθμό που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πριν.»

Ο εγκέφαλος έχει ιδιαίτερους υποδοχείς, που ονομάζονται GABA υποδοχείς, που έχουν σαν ρόλο να ρυθμίζουν την ταχεία επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων στον εγκέφαλο. Οι GABA υποδοχείς του εγκεφάλου δρουν ως «φρένο» στη διέγερση των νευρώνων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές του OHSU διαπίστωσαν ότι οι GABA τύπου υποδοχείς των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς δεν λειτουργούσαν σωστά όταν υπήρχε έλλειψη βιταμίνης C.

Επειδή είναι εύκολο να προσεγγίσουμε τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, είναι πιθανό ότι οι GABA υποδοχείς σε άλλα μέρη του εγκεφάλου να απαιτούν επίσης βιταμίνη C για να λειτουργήσουν σωστά, είπε ο von Gersdorff. Και επειδή η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό φυσικό αντιοξειδωτικό, ίσως να είναι το ουσιαστικό «συντηρητικό» για τους υποδοχείς και τα κύτταρα από την πρόωρη καταστροφή, συμπλήρωσε ο von Gersdorff

Η λειτουργία της βιταμίνης C στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητή. Στην πραγματικότητα, όταν το ανθρώπινο σώμα στερείται της βιταμίνης C, η βιταμίνη παραμένει στον εγκέφαλο περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο σώμα. ”Ίσως ο εγκέφαλος είναι το τελευταίο μέρος που θέλετε να υποφέρει από έλλειψη βιταμίνης C. Τα ευρήματα, επίσης, μπορεί να προσφέρουν μια ένδειξη ως προς το γιατί το σκορβούτο – το οποίο οφείλεται σε σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης C – ενεργεί με τον τρόπο που κάνει. Ένα από τα κοινά συμπτώματα του σκορβούτου είναι η κατάθλιψη και μπορεί να προέρχεται από την έλλειψη της βιταμίνης C στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για άλλες ασθένειες, όπως το γλαύκωμα και την επιληψία. Και οι δύο ασθένειες προκαλούνται από τη δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο και προκαλούνται εν μέρει επειδή οι GABA υποδοχείς μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.

«Για παράδειγμα, ίσως μια πλούσια διατροφή σε βιταμίνη C μπορεί να είναι νευροπροστατευτική για τον αμφιβληστροειδή και για τους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε γλαύκωμα,» είπε ο von Gersdorff. «Αυτό είναι σημαντικό και υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε. Αλλά αυτή η έρευνα μας παρέχει ορισμένες σημαντικές ιδέες και θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων υποθέσεων και των δυνατοτήτων για στρατηγικές θεραπείας. ”

Οι επιστήμονες και οι φοιτητές στο εργαστήριο του von Gerdorff στην Vollum OHSU του Ινστιτούτου είναι αφιερωμένοι στην έρευνα βασικών νευροεπιστημών. Η ερευνητική εργασία για την βιταμίνη C έγινε με χρήση του αμφιβληστροειδείς από χρυσόψαρα, τα οποία έχουν την ίδια συνολική βιολογική δομή με τους ανθρώπινους αμφιβληστροειδείς.

Ελεύθερη μετάφραση από http://scienceblog.com/46336/new-role-for-vitamin-c-in-the-eye-and-the-brain/