Category: Απόψεις/Σχόλια

Πολιτική απάτη

european-leftΤο γεγονός ξεπερνά τα όρια της πολιτικής απάτης. Οι σύνεδροι του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς έκλεισαν τις εργασίες του συνεδρίου τους στη Μαδρίτη τραγουδώντας «Η κόκκινη σημαία θα θριαμβεύσει, ζήτω ο κομμουνισμός και η ελευθερία» από το γνωστό Παντιέρα Ρόσα.

Οι σύνεδροι του ΚΕΑ, λίγο πριν είχαν ορίσει τον Αλ. Τσίπρα υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Δηλαδή, για μια θέση – κλειδί στα όργανα της ΕΕ των μονοπωλίων. Θυμίζουμε ότι το ΚΕΑ αποτελεί ένα συνονθύλευμα απογόνων του ευρωκομμουνισμού και της «νεοαριστεράς», μεταλλαγμένων κομμουνιστικών κομμάτων με σοσιαλδημοκρατική στρατηγική, αρνητών της επαναστατικής πάλης, που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, πολλά από τα οποία έχουν πάρει μέρος σε κυβερνήσεις διαχείρισης του καπιταλισμού.

Ο ίδιος ο Τσίπρας δήλωσε «είμαι εδώ για να σας μιλήσω για την αλλαγή». Και στην ερώτηση για ποια αλλαγή, απάντησε ο ίδιος με τη φράση «η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της New Deal για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της».

Read more »

Οι διεργασίες και ο λαός

boulh-2_0Τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα γύρω από δημοσκοπήσεις και οι ανάλογες αναλύσεις από τον αστικό Τύπο. Το κύριο ζήτημα που απασχολεί είναι πώς θα προχωρήσει η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνητική εναλλαγή και η συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης. Ολα είναι ανοιχτά. Η αστική τάξη ποντάρει ταυτόχρονα σε πολλά «άλογα»: Στην ενίσχυση του διπολισμού ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στα σενάρια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς και την ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας, στην πιθανότητα νέων φορέων «στα δεξιά» της ΝΔ κ.λπ. Σε όλα τα κόμματα αστικής διαχείρισης υπάρχουν έντονες διεργασίες, το σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο. Το ερώτημα είναι εάν οι εργαζόμενοι πρέπει να προσδοκούν κάτι το θετικό από αυτήν την αναμόρφωση. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά πως όχι.

Read more »

Άρθρο της Γραμματείας Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: «Η δράση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών της Εστίας του πανεπιστημίου της Πάτρας στον αγώνα των διοικητικών»

mas_logoΟ Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που συσπειρώνεται με το ΜΑΣ, από την αρχή της χρονιάς έχει αναπτύξει πλούσια δράση όλα αυτά τα χρόνια.

Τέθηκε μπροστά του ένα πιο δύσκολο καθήκον το τελευταίο διάστημα αφού λόγω των απολύσεων των διοικητικών το εστιατόριο που οι εστιακοί τρώγανε δωρεάν αλλά και η γραμματεία της εστίας παραμένουν κλειστά εδώ και 14 εβδομάδες!!!

Read more »

Συναγερμός για την Υγεία

ygeia-gia-olo-to-laoΗ εξαγγελία του πρωθυπουργού για «υπηρεσίες Υγείας οικονομικά προσιτές σε όλους» δείχνει την αντιλαϊκή γραμμή της κυβέρνησης και στον τομέα Υγείας, ανεξάρτητα από το πώς τελικά θα εφαρμοστεί το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, ο ΕΟΠΥΥ ενισχύει το ρόλο του σαν μοχλός για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Αυτή τη λογική, την υπηρετεί είτε σαν πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας, είτε μόνο σαν αγοραστής, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η πολιτική της κυβέρνησης, και στον τομέα της Υγείας, είναι εχθρική για τις λαϊκές ανάγκες. Τα επόμενα χρόνια, περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι θα αποκλείονται από στοιχειώδεις υπηρεσίες και φάρμακα. Αν το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας δε γίνει κυρίαρχο, αν δεν αποτελέσει στόχο πάλης μιας πλατιάς συμμαχίας, εργαζομένων στην Υγεία, ασφαλισμένων και ασθενών, η κατάσταση θα επιδεινώνεται ραγδαία για όλους.

Read more »

Να φάνε κρύα σούπα…

1422478_684943828204498_238036517_nΤου Γιώργου Σαρρή

Μα καλά, υπάρχουν πολίτες 1ης και 2ης κατηγορίας στην Ελλάδα;

Σίγουρα όχι, αλλά μόνον αν κλείσεις τα μάτια και δανειστείς τη ματιά του Άδωνι Γεωργιάδη και μαζί και των τηλεαναλυτών που στήριζαν πάντα απόψεις όπως αυτή.

Όμως έρχεται η ίδια η σκληρή πραγματικότητα και χαστουκίζει τους υποκριτές. Όταν πάμφτωχοι άνθρωποι πνίγονται σε υπόγεια από χειμάρρους ή χάνουν τη ζωή τους από το κρύο ή από μαγκάλια το 2013, τί πρέπει να υποθέσουμε;

Ότι δεν υπάρχουν πολίτες 1ης και 2ης κατηγορίας στον καπιταλισμό;

Read more »

Υποχρέωση και όχι προνόμιο

laikes-epitropes-reyma-2Την ώρα που η ΔΕΗ, για να απαντήσει στην κοινωνική κατακραυγή, ανακοίνωνε την «κοινωνική ευαισθησία» της, με αφορμή το θάνατο της 13χρονης στην Ξηροκρήνη, μια ακόμα τραγωδία εξελισσόταν σ’ ένα φτωχόσπιτο, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Κορδελιό. Η κυβέρνηση – δέσμια των ταξικών συμφερόντων που υπηρετεί – επέλεξε να απαντήσει στην κατακραυγή με νέα πρόκληση: Ανακοίνωσε «προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και, ταυτόχρονα, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος». Επιεικώς αυτό είναι «δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη». Είναι άθλιος εμπαιγμός, προαγγελία νέας τραγωδίας. Η δήθεν κοινωνική ευαισθησία προς όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σκέτη κοροϊδία που πρέπει να απαντηθεί άμεσα: Με οργάνωση της λαϊκής πάλης και έμπρακτη αλληλεγγύη ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι. Διεκδίκηση, παράλληλα, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να δυναμώσει η πάλη για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, όργανο της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, στηριγμένο στην κοινωνικοποίηση ενεργειακών πηγών και υποδομών, στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης κοινωνικοποιημένης παραγωγής, αναπτύσσοντας τις σωστές τεχνολογίες στις απαραίτητες αναλογίες, προστατεύοντας το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Αυτή είναι αναγκαία συνθήκη για να υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες.

Read more »

Διαφθορά, ο χρήσιμος αποδιοπομπαίος τράγος

«diafthoraΤροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου» χαρακτηρίζει τη διαφθορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του εν όψει της παγκόσμιας ημέρας κατά της διαφθοράς. «Από τη διαπλοκή των ελίτ μέχρι το φακελάκι στο γιατρό, από το πολιτικό μαύρο χρήμα μέχρι το γρηγορόσημο, από την ανοχή στη φοροδιαφυγή μέχρι τους πελατειακούς διορισμούς, τα πολλά και διαφορετικά επίπεδα εκδήλωσης του φαινομένου δείχνουν ότι πρόκειται για συστημική διαφθορά και αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επιτακτικά αναγκαία την καταπολέμησή της», συμπληρώνει.

Read more »

Τα φύκια και οι …μεταξωτές κορδέλες του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras-doyroyΟι τοποθετήσεις του οπορτουνισμού τα έχουν όλα. Διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καλλιέργεια αυταπατών, σκόπιμη μετατροπή των «φυκιών σε μεταξωτές κορδέλες». Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις της κ. Δούρου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Σερβία.

Τι είπε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη σερβική κυβέρνηση;

Είπε ότι «o ελληνικός λαός προσβλέπει στη Σερβία και τους Σέρβους πολίτες για μια ΕΕ προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη», κόβοντας προκλητικά τον ελληνικό και το σερβικό λαό στα μέτρα της ευρωλαγνείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Read more »

Συλλάβετε τους…

plhmmyres-magkali-2Η είδηση κάνει τον γύρο όλων των ΜΜΕ. Μια 13χρονη που έχασε τη ζωή της στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης από αναθυμιάσεις που «έβγαζε» μαγκάλι. Η 54χρόνη άνεργη μητέρα αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί ένα μαγκάλι για να ζεσταθούν. Το ρεύμα ήταν κομμένο.

Γύρω στις 10 το βράδυ, η μητέρα λιποθύμησε και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε λιπόθυμη την κόρη της, η οποία, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες ανάνηψης.

Στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής, που εκ πρώτης όψεως διαπίστωσε ότι ο θάνατος της 13χρονης οφείλεται σε δηλητηρίαση από αέρια. Η 54χρονη μητέρα, μέσα στην τραγωδία που βίωσε, συνελήφθη.

Ένα ακόμη θύμα της πολιτικής που στερεί την κάλυψη βασικών αναγκών από τις λαϊκές οικογένειες, όπως η θέρμανση και το ρεύμα. Δεν είναι το πρώτο. Τον περασμένο Φλεβάρη θρηνήσαμε στην Λάρισα, νεαρούς φοιτητές που με παρόμοιο τρόπο προσπάθησαν να ζεσταθούν.

Read more »

Καραβιές με ψέματα για την ΕΕ

ellhnikh-proedriaΜε ένα «ιστιοφόρο με ανοικτά πανιά» ως λογότυπο και σύνθημα «Η Ευρώπη είναι η Κοινή μας Αναζήτηση», η κυβέρνηση βάζει πλώρη και ανοίγει ένα νέο κύκλο προπαγάνδας υπέρ της ΕΕ, με αφορμή την ελληνική εξάμηνη προεδρία. Ετοιμάζεται να προσθέσει μια ακόμα διαφημιστική καμπάνια, με στόχο να εμφανίσει και πάλι στα μάτια του λαού το μαύρο ως άσπρο: Ότι η συμμετοχή σε αυτήν τη λυκοσυμμαχία, που αποδεδειγμένα συμφέρει το πιο ισχυρό σήμερα τμήμα της ελληνικής πλουτοκρατίας, δήθεν συμφέρει και τους εργάτες, τους νέους και τους μικρομεσαίους! Ότι η ΕΕ, η οποία είναι, τουλάχιστον, συνένοχη για τις συμφορές και τη λαϊκή χρεοκοπία, είναι ο σωτήρας, η ελπίδα και το μέλλον για το λαό.

Read more »