Category: Σημαντικά

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

kalavrita-thrinos-apognosi
Ηταν Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου του 1943, όταν πρωί – πρωί τα γερμανικά στρατεύματα, πλαισιούμενα από γερμανοντυμένους Ελληνες των Ταγμάτων Ασφαλείας1, μπήκαν πάνοπλα στα Καλάβρυτα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Καλαβρυτινοί έβλεπαν Γερμανούς στην πόλη τους. Και πριν τρεις περίπου μήνες το ίδιο είχε συμβεί. Ομως τώρα ένας ανεξήγητος φόβος τους συγκλόνιζε. Ισως γιατί, φεύγοντας οι Γερμανοί την προηγούμενη φορά, είχαν απειλήσει ότι θα κατέστρεφαν την πόλη στην περίπτωση που οι κάτοικοί της ενίσχυαν του αντάρτες. Ισως ακόμη, γιατί οι αντάρτες κρατούσαν Γερμανούς αιχμαλώτους κι υπήρχε κίνδυνος αντιποίνων από τους κατακτητές. Ισως… Αλλά δεν ήταν μόνο τα «ίσως», που βάραιναν την ατμόσφαιρα. Τούτη τη φορά οι ναζί ήταν πιο απειλητικοί στην έκφραση, πιο απρόσιτοι, πιο ψυχροί στις κινήσεις. Η παρουσία τους και μόνο έφερνε την αίσθηση του θανάτου.

Η πρώτη κίνηση των Καλαβρυτινών ήταν να θερμάνουν κάπως το κλίμα, να πλησιάσουν και να διαγνώσουν τις προθέσεις του εχθρού. Δημιούργησαν, λοιπόν, στα βιαστικά μια επιτροπή επισήμων για την υποδοχή των Γερμανών: ήταν ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χρ. Παπανδρέου, ο γυμνασιάρχης Αντ. Οικονόμου, ο καθηγητής γυμνασίου Α. Δημόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος, ο επιθεωρητής των δημοτικών σχολείων Θ. Παπαβασιλείου, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Μήτσος Σαμψαρέλος και ορισμένοι άλλοι, αντιπρόσωποι κοινωνικών ομάδων2.

Read more »

Més que un club – Futbol Club Barcelona

FC-Barcelona-Logo-Wallpaper-fc-barcelona-22614314-1280-1024

Στις 22 Νοεμβρίου 1899 στο γυμνάσιο Σόλε της Βαρκελώνης έγινε μια συνάντηση που οδήγησε στην ίδρυση της Μπαρτσελώνα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ, ο οποίος περίπου έναν μήνα νωρίτερα (22/10/1899) δημοσίευσε μια αγγελία στις εφημερίδες της περιοχής, αναζητώντας ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Στην συνάντηση αυτή καθοριστικά τα χρώματα της ομάδας, μπλε και κόκκινο από την αγαπημένη ομάδα του Γκάμπερ την Βασιλεία. Κάπως έτσι ιδρύθηκε η Barça (Μπάρσα) ή αλλιώς Blaugrana (Κυανέρυθροι) Read more »

Η εκκλησία της εξουσίας και του μαμμωνά

slit_5 history

 

imagesΚαι ξαφνικά ο θεός της Ρώμης έπαψε τους διωγμούς και έγινε αρχηγός και «δεφένσωρας» των μέχρι τότε διωκόμενων. Έτσι έκρινε ότι συνέφερε τον ίδιο και το imperium. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί τάξη και ιεραρχία στο πλήθος των πιστών. Η διδαχή του Ευαγγελίου: «εκείνος που θέλει να είναι μεταξύ σας πρώτος θα είναι δούλος όλων», όχι απλώς δεν έπρεπε να εφαρμοστεί, αλλά να εξοβελιστεί από την πρακτική της Εκκλησίας εις το πυρ το εξώτερον και τη θέση της να καταλάβει η χωρίς όρους υπακοή των «εσχάτων» προς τους «πρώτους». Ας δούμε τι λέει ο μεγάλος ιστορικός και βυζαντινολόγος Γεώργιος Ostrogorsky για τον αυτοκράτορα της Ρώμης τον Κωνσταντίνο:
«Αν και δεν ήταν τότε τυπικά μέλος της εκκλησίας (το βάπτισμα το δέχτηκε ως γνωστόν στην επιθανάτια κλίνη), ωστόσο ήταν ο πραγματικός αρχηγός της, δίνοντας έτσι και στο σημείο αυτό το πρότυπο για τους διαδόχους του στο θρόνο του Βυζαντίου».

Read more »

Εθνική Ελλάδος γεια σου..(7ο μέρος)

ellada_winers_2004

Μετά από αρκετό καιρό και με αφορμή μια ακόμα σημαντική πρόκριση της Εθνικής, αυτή την φορά στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το ιστορικό αφιέρωμα στην επίσημη αγαπημένη συνεχίζετε. Για τα προηγούμενα κεφάλαια επισκεφθείτε τους αντίστοιχους δεσμούς, μέρος 1, μέρος 2, μέρος 3, μέρος 4, μέρος 5 και μέρος 6.

Το 2001 για δεύτερη φορά ένας ξένος προπονητής ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής μας. Ο Ότο Ρεχάγκελ, αφού είδε την Εθνική να γνωρίζει ταπεινωτική ήττα με 5-1 από την Φιλανδία , άλλαξε τα πάντα στην νοοτροπία των Ελλήνων διεθνών. Με φόρα από το τιμητικό 2-2  με την Αγγλία η Εθνική θα ξεκινήσει στα προκριματικά του EURO 2004 με πολλά όνειρα.

Read more »

Νεολαίος ετών 95

11-2-2012 ΚΚΕ -ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Στις 17 Νοέμβρίου 1918 (4 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο) θα συγκληθεί το Ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικό Κόμματός Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που αργότερα θα μετονομαστεί αρχικά σε ΣΕΚΕ(Κομουνιστικό) και τελικά σε ΚΚΕ. Ιστορική στιγμή για το εργατικό κίνημα, καθώς οι διάφορες σοσιαλιστικές ομάδες θα συνενωθούν σε ένα κόμμα. Ένα κόμμα βασισμένο στις αρχές του Μαρξισμού – Λενινισμού που θα συμμετέχει σε κάθε ιστορική στιγμή της Ελλάδας, πάντα από την πλευρά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, μέχρι ΄σημερα.

Read more »

Βίντεο με αφορμή τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

polytexneio_1973

Μερικά βίντεο όπως τα σταχυολόγησα από τον Ιντερνέτ σχετικά με την Δικτατορία και το Πολυτεχνείο.

Read more »

Ψέματα σχετικά με την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης

cccp

Η ιστορία των εκατομμυρίων των ανθρώπων που ήταν σύμφωνα με ισχυρισμούς έγκλειστοι και πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης και ως αποτέλεσμα του λιμού κατά τη διάρκεια της εποχής του Στάλιν

Από τον Χίτλερ στον Χερστ και από τον Κόνκουεστ στον Σολζενίτσιν
Του Mario Sousa, μελους του Μαρξιστικου Επαναστατικου Κομμουνιστικου Κομματος Σουηδιας, KPML(r)

Σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε , ποιος μπορεί να αποφύγει τις φοβερές ιστορίες περί θανάτων και δολοφονιών στα στρατόπεδα εργασίας-γκουλαγκ της Σοβιετικής Ένωσης ; Ποιος μπορεί να αποφύγει τις ιστορίες περί εκατομμυρίων που λιμοκτόνησαν εως θανάτου και των αντιπάλων που εκτελέσθηκαν στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια της εποχης του Στάλιν ; Στον καπιταλιστικό κόσμο αυτές οι ιστορίες επαναλαμβάνονται επανειλημμένως στα βιβλία, τις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, και στις ταινίες, και οι μυθικοί αριθμοί περί «εκατομμυρίων θυμάτων του σοσιαλισμού» έχουν αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία 50 χρόνια.
Read more »

Ο καπιταλισμός, η κρίση και τα εχέγγυα

slit_ 2_art

Αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης σε Ευρώπη και Αμερική, φάνηκαν οι πραγματικές επιδιώξεις των αστών. Τα κούφια λόγια της Γαλλικής Επανάστασης αντηχούσαν μόνο σαν απόηχος στ’ αφτιά των ευγενών και αριστοκρατών γαιοκτημόνων που είχαν αποβιβαστεί πια από το τραίνο της εξουσίας. Όσο για την Εργατική Τάξη της εποχής… ας μη μιλάμε καλύτερα! Κανένας δεν θυμότανε το 1789, τα οράματα και τα διδάγματα των μεγάλων διαφωτιστών.Οι εργάτες, ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι, δούλευαν δεκαέξι ώρες την ημέρα. Δεν υπήρχε καμιά ασφάλεια ή σύνταξη σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου, καμιά αποζημίωση στην περίπτωση της απόλυσης.

paidiki-ergasia

Η παιδική εργασία (διάβαζε παιδική θνησιμότητα μέσα στα κάτεργα του διαβόλου) ήταν εκ των ων ουκ άνευ αυτής της θυελλώδους ανάπτυξης. Το μαρτυράνε πέρα από τις χιλιάδες αξιόπιστες ιστορικές πηγές και οι φωτογραφίες και γκραβούρες της εποχής.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε από πού αντλούσε ιδέες και ήρωες ο Κάρολος Ντίκενς. Οι παρίες αυτοί ζούσαν στις πιο άθλιες συνθήκες τόσο από άποψη εργασίας όσο και κατοικίας. Οι αρρώστιες θέριζαν τα ταλαιπωρημένα κορμάκια τους κι αν δεν καταπλακώνονταν από κάποια γαλαρία ή δεν πάθαιναν ασφυξία από διαρροές αερίων, καιροφυλακτούσε πάντα κάποια επιδημία να τους στείλει άγουρους στον άλλο κόσμο. Και ήταν Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και λευκοί. Ούτε μαύροι δούλοι των φυτειών ούτε αιχμάλωτοι από τις μακρινές αποικίες.
Read more »

Στήριξη… μομφής

bouli

Εδώ ο κόσμος χάνετε και ο ΣΥΡΙΖΑ… χτενίζετε. Η ανεργία έκανε νέο ρεκόρ και την ίδια στιγμή χιλιάδες σπίτια κινδυνεύουν με κατάσχεση. Όλα αυτά για να καλυφτεί το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία με σκοπό να αυξήσει τα κέρδη της και που αναγκάζει το λαό να το πληρώσει.

Τι κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά; Φυσικά περιοδεία στις ΗΠΑ όπου ο Αρχηγός του κ. Τσίπας φρόντισε να δώσει το στίγμα της μελλοντικής κυβέρνησης της «Αριστεράς». Στο συνέδριο με τίτλο «Συμβουλές για μια μελλοντική κυβέρνηση» του Πανεπιστήμιου το Όστιν δήλωσε αναφερόμενος στα νέα κυβερνητικά μέτρα:

Read more »

ΦΑΣΙΣΜΟΣ

ert

“Οι αστυνομικές δυνάμεις μόλις είναι στο στούντιο της ελληνικής ραδιοφωνίας. Ακούτε τους ασυρμάτους. Φαντάζομαι περνάνε στον αέρα. Η ώρα είναι 5.32″

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της ελεύθερης ΕΡΑ λίγο πριν τα ΜΑΤ σταματήσουν με φασιστικό τρόπο την εκπομπή. Λόγια του Νίκου Τσιμπίδα που έφερε στο μυαλό όλων μας το «Εδώ Πολυτεχνείο» λίγο πριν την εισβολή των τανκς.

Παραφράζοντας τον Σιδηρόπουλο, φασισμός δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, φασισμοί υπάρχουν πολλοί. Η Χρυσή Αυγή όμως σκοτώνει. Όμως και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) είναι φασισμός. Στην δικιά τους αστική δημοκρατία υποτίθεται ότι υπάρχει ο διαχωρισμός των εξουσιών, Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική. Στο σάπιο σύστημα που ζούμε ακόμα και αυτός ο θεμελιώδης νόμος καταργείτε. Η Εκτελεστική εξουσία (βλέπε συγκυβέρνηση) με τις ΠΝΠ υποκαθιστά την Νομοθετική. Μάλιστα όταν το ΚΚΕ έφερε τροπολογίες στην Βουλή για την κατάργηση των ΠΝΠ με διάφορα τερτίπια αρνήθηκαν και την συζήτηση.

Read more »