Category: Πολιτισμός

Η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ συνεχίζει τις παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους

logo_pameΜετά την οργανωμένη από τους εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ στον Πειραιά  παράσταση με τον επίκαιρο πάντα ΜΠΡΕΧΤ και  το έργο «Τρόμος και αθλιότητα στο Γ΄Ράιχ» σειρά έχουν οι παραστάσεις που οργανώνουν:

  •  Η ΔΑΣ εργαζόμενων στο Νοσοκομείο  Αμαλία Φλέμιγκ και
  •  το συνδικάτο των Ιδιωτικών εκπαιδευτικών “Ο ΒΥΡΩΝΑΣ” στις 21/12/2013

Αξιοποιείται από συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές, εργατικά κέντρα και συλλόγους  η παιδική παράσταση της θεατρικής μας ομάδας με το έργο “Το δέντρο της γης και οι καλικάντζαροι“.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω παραστάσεις:

Read more »

Ο Οδηγητής Ποιητής της εργατιάς Κώστας Βάρναλης

varnalisΗταν Δευτέρα 16 του Δεκέμβρη 1974, το απόγευμα, και το θέατρο «Αλίκη» είχε πλημμυρίσει μέσα κι έξω από κόσμο. Τόσος κόσμος που ήταν αδύνατο να χωρέσει ακόμη και σε άλλο χώρο με διπλάσια και τριπλάσια χωρητικότητα. Χρειαζόταν στάδιο, έγραψαν την άλλη μέρα οι εφημερίδες.

Τούτος ο κόσμος είχε έρθει να τιμήσει έναν δικό του άνθρωπο, τον μπαρμπα-Κώστα. Εναν δικό του ποιητή, τον φιλόσοφο ποιητή της εργατικής τάξης Κώστα Βάρναλη. Ηταν μια εκδήλωση οργανωμένη από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προς τιμήν του αρχαιότερου μέλους της, διότι ο τιμώμενος Κώστας Βάρναλης είχε υπηρετήσει τις Τέχνες και τα Γράμματα όχι μόνο ως μεγάλος ποιητής αλλά και ως εξαίρετος δημοσιογράφος, του οποίου οι επιφυλλίδες από την ΠΡΩΙΑ, τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και την προδικτατορική ΑΥΓΗ είχαν αφήσει εποχή.

Read more »

Αγωνιστικό εικαστικό δρώμενο την Κυριακή στο Σύνταγμα

eikastiko_epimelhthrioΑγωνιστικό εικαστικό δρώμενο θα παρουσιάσει την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα, στην αρχή της οδού Ερμού το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για να καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Τέχνης και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για όλα εκείνα που είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξή της και που πλήττουν τον πολιτισμό ως κοινωνικό δικαίωμα.

Με την απαξίωση της τέχνης, με την πολιτική που εφαρμόζουν Ευρωπαϊκή Ένωση (σταδιακά από τη συνθήκη του Μάαστριχτ), το ΔΝΤ και η Κυβέρνηση, ο χώρος της τέχνης βάλλεται:

Read more »

Η παράσταση «Ήλιος στην πέτρα» στο θέατρο «Σημείο»

hlios-sth-petra«Ήλιος στην πέτρα» τιτλοφορείται το νέο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, που από την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη θα παρουσιάζει το θέατρο «Σημείο» (πρώην «Απλό», Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τηλ. 210 9229579).

Το έργο βασίζεται – 65 χρόνια μετά τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και 40 μετά τη δικτατορία – στην αυτοβιογραφική μαρτυρία της νεαρής, τότε, μαχήτριας του ΔΣΕ, Ελένης Τραγγανίδα – Μακρυνιώτη, με τίτλο «Η Μυρτιά του βουνού», αλλά και σε διηγήσεις άλλων αγωνιστριών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν μετεμφυλιακά και από τη χούντα.

Read more »

Η εκκλησία της εξουσίας και του μαμμωνά

slit_5 history

 

imagesΚαι ξαφνικά ο θεός της Ρώμης έπαψε τους διωγμούς και έγινε αρχηγός και «δεφένσωρας» των μέχρι τότε διωκόμενων. Έτσι έκρινε ότι συνέφερε τον ίδιο και το imperium. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί τάξη και ιεραρχία στο πλήθος των πιστών. Η διδαχή του Ευαγγελίου: «εκείνος που θέλει να είναι μεταξύ σας πρώτος θα είναι δούλος όλων», όχι απλώς δεν έπρεπε να εφαρμοστεί, αλλά να εξοβελιστεί από την πρακτική της Εκκλησίας εις το πυρ το εξώτερον και τη θέση της να καταλάβει η χωρίς όρους υπακοή των «εσχάτων» προς τους «πρώτους». Ας δούμε τι λέει ο μεγάλος ιστορικός και βυζαντινολόγος Γεώργιος Ostrogorsky για τον αυτοκράτορα της Ρώμης τον Κωνσταντίνο:
«Αν και δεν ήταν τότε τυπικά μέλος της εκκλησίας (το βάπτισμα το δέχτηκε ως γνωστόν στην επιθανάτια κλίνη), ωστόσο ήταν ο πραγματικός αρχηγός της, δίνοντας έτσι και στο σημείο αυτό το πρότυπο για τους διαδόχους του στο θρόνο του Βυζαντίου».

Read more »

«Το φως που πάντα καίει» του Κ. Βάρναλη

imagesΤο μέγιστο ποιητικό αριστούργημα του Κώστα Βάρναλη «Το φως που πάντα καίει» για πρώτη φορά στη σκηνή και για δεύτερη χρονιά στο «Θέατρο της Ημέρας» σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού.

Στον αρχικό τίτλο του έργου προστέθηκε το «πάντα» για να υπογραμμιστεί όχι μόνο η διαχρονικότητα αλλά και το μέγεθος της σημερινής επικαιρότητάς του.

Read more »

Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Παρουσιάζει το «Τρόμος και αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» του Μπ. Μπρεχτ

tromos-kai-athliothta-toy-g-raix«…Και τα θωρακισμένα μας τα είδε γρήγορα η Ευρώπη πασαλειμμένα μ’ αίματα απ’ το Βόλγα ως το Σηκουάνα…».

Στο πλαίσιο της αντιφασιστικής δράσης της, η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, με την ευγενική συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ που έρχεται από την Αθήνα αφιλοκερδώς για αυτή την παράσταση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Κέντρο Πολιτισμού. Επειδή η χωρητικότητα της αίθουσας είναι περιορισμένη, θα διατεθούν από την Α΄ ΕΛΜΕ αριθμημένες προσκλήσεις, για τις οποίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. Επικοινωνίας: 6995-974538

Η ταινία «Παιδαγωγικό ποίημα – Ο Δρόμος προς τη ζωή» στους κινηματογράφους

paidagogiko-poihma-kentrikhΑπό τις 31 Οκτώβρη η «New Star» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε πρώτη προβολή το αριστούργημα των Μ. Μαγιέβσκαγια και Α. Μασλιούκοβ «Παιδαγωγικό Ποίημα – Ο Δρόμος προς τη Ζωή». Βασισμένο στο διάσημο ομώνυμο βιβλίο του Αντόν Μακάρενκο, με τον κορυφαίο ηθοποιό V. Emelianov στο ρόλο του παιδαγωγού Αντόν Μακάρενκο.

Ένας φάρος για το σημερινό παιδαγωγό και το ρόλο του στο σχολείο, όπου πρέπει να δίνει το προσωπικό παράδειγμα της θυσίας, της ανιδιοτέλειας και της μάχης ενάντια στο βόλεμα και τη μοιρολατρία.

Read more »

Μέρα Μαγιού … γεννήθηκε

Σαν σήμερα απεβίωσε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Στα 81 χρόνια της ζωής του δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Είναι κάτοχος αρκετών βραβείων ανάμεσα τους το Διεθνές βραβείο “Γκεόργκι Δημητρώφ” (Βουλγαρία, 1975), το Mέγα βραβείο ποίησης “Αλφρέ ντε Βινύ” (Γαλλία, 1975) και το ”Βραβείο Ειρήνης του Λένιν” (ΕΣΣΔ, 1977). Δεν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, όμως όταν ο φίλος του Πάμπλο Νερούδα παρουσιάστηκε στην τελετή απονομής του δικού του βραβείου, τον μνημόνευσε.

«Υπάρχει ένας άλλος ποιητής, που αξίζει πολύ περισσότερο από μένα αυτήν την τιμή, ο Γιάννης Ρίτσος»

Read more »

ενα ποιημα της Κικης Δημουλα (πληθυντικος αριθμος)

Ο ερωτας,

ονομα ουσιαστικον,

πολυ ουσιαστικον,

ενικου αριθμου,

γενους ουτε θηλυκου ουτε αρσενικου,

γενους ανυπερασπιστου.

Πληθυντικος αριθμος οι ανυπερασπιστοι ερωτες.

Read more »