Category: Ιστορία

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

kalavrita-thrinos-apognosi
Ηταν Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου του 1943, όταν πρωί – πρωί τα γερμανικά στρατεύματα, πλαισιούμενα από γερμανοντυμένους Ελληνες των Ταγμάτων Ασφαλείας1, μπήκαν πάνοπλα στα Καλάβρυτα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Καλαβρυτινοί έβλεπαν Γερμανούς στην πόλη τους. Και πριν τρεις περίπου μήνες το ίδιο είχε συμβεί. Ομως τώρα ένας ανεξήγητος φόβος τους συγκλόνιζε. Ισως γιατί, φεύγοντας οι Γερμανοί την προηγούμενη φορά, είχαν απειλήσει ότι θα κατέστρεφαν την πόλη στην περίπτωση που οι κάτοικοί της ενίσχυαν του αντάρτες. Ισως ακόμη, γιατί οι αντάρτες κρατούσαν Γερμανούς αιχμαλώτους κι υπήρχε κίνδυνος αντιποίνων από τους κατακτητές. Ισως… Αλλά δεν ήταν μόνο τα «ίσως», που βάραιναν την ατμόσφαιρα. Τούτη τη φορά οι ναζί ήταν πιο απειλητικοί στην έκφραση, πιο απρόσιτοι, πιο ψυχροί στις κινήσεις. Η παρουσία τους και μόνο έφερνε την αίσθηση του θανάτου.

Η πρώτη κίνηση των Καλαβρυτινών ήταν να θερμάνουν κάπως το κλίμα, να πλησιάσουν και να διαγνώσουν τις προθέσεις του εχθρού. Δημιούργησαν, λοιπόν, στα βιαστικά μια επιτροπή επισήμων για την υποδοχή των Γερμανών: ήταν ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χρ. Παπανδρέου, ο γυμνασιάρχης Αντ. Οικονόμου, ο καθηγητής γυμνασίου Α. Δημόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος, ο επιθεωρητής των δημοτικών σχολείων Θ. Παπαβασιλείου, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Μήτσος Σαμψαρέλος και ορισμένοι άλλοι, αντιπρόσωποι κοινωνικών ομάδων2.

Read more »

ΑΣΓΜΕ: Επιτυχημένη εκδήλωση για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα σχολικά βιβλία

asgmeΗ παραχάραξη της ιστορίας, η διδασκαλία στα παιδιά μίας ιστορίας στα μέτρα των εκμεταλλευτών, αποστεωμένης από ανατρεπτικά μηνύματα, η αγωνία και το χρέος του γονιού να έχει άποψη για το τι μαθαίνουν τα παιδιά του, είναι ζητήματα που άνοιξαν στην εκδήλωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας με θέμα «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και Φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία».

Όπως σημείωσε εισαγωγικά ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Βασίλης Τόγιας, «σκοπός της εκδήλωσης δεν είναι το να αποτελέσει μια επιστημονική ημερίδα που θα απευθύνεται σε ένα ειδικό και περιορισμένο ακροατήριο, αλλά να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι για να ανοίξει το ζήτημα του περιεχομένου σπουδών στο σημερινό “νέο σχολείο” της αγοράς, της αμορφωσιάς και των δεξιοτήτων, εξετάζοντάς το κάτω από το πρίσμα των πραγματικών μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας, των εργαζομένων του λαού συνολικά». (Δείτε εδώ βίντεο)

Read more »

…Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη!…

1944Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει.

Ο προορισμός του ανθρώπου, που είναι: να κάνει κάτι μεγάλο ή να ζήσει κάτι μεγάλο, εκπληρώνεται. Γιατί ο λαός, ο Αθηναϊκός λαός, κείνη τη μεγάλη μέρα αποκαλύφθηκε μπροστά στο ίδιο του το μεγαλείο.

Η μέρα αποβραδίς ήτανε βροχερή. Ήτανε μια νύχτα βαριά από γεγονότα. Ο λαός είχε οχτώ χρόνια να πει: «Θα γίνει το δικό μου!» Οι δολοφόνοι τροχίζανε τα σπαθιά τους, ο λαός ετοίμαζε τη φωνή του.

Αύριο θα μιλήσουμε κι οι δυο. Είναι χιλιάδες χρόνια τώρα που η φωνή του λαού ακούεται, φτάνει να μην είναι παράφωνη.

Όλοι κοιμηθήκαμε σίγουροι και αποφασισμένοι. Ούτε στιγμή από κανενός το μυαλό δεν πέρασε ο δισταγμός. Ούτε στιγμή δεν ταλαντεύτηκε η ψυχή.

Read more »

Σοβιετοφιλανδικός πόλεμος: Ενα «άγνωστος» και «συκοφαντημένος» πόλεμος

su-finland-1Του Αλέκου Χατζηκώστα*

Στις 30 Νοέμβρη 1939 άρχισαν οι πολεμικές αναμετρήσεις μεταξύ ΕΣΣΔ και Φιλανδίας. Ο λεγόμενος «Χειμερινός Πόλεμος» είναι μία άγνωστη σε πολλούς πτυχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σε μεγάλο βαθμό, συκοφαντημένη, σε βάρος πάντα της ΕΣΣΔ. 

Read more »

Το βίντεο-αφιέρωμα του «ACTION 24» για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ

Δείτε το βίντεο – αφιέρωμα της εκπομπής «Ανασκόπηση Σήμερα» με τον Βασίλη Ταλαμάγκα για τα 95 χρόνια ιστορίας του ΚΚΕ.

Το βίντεο προβλήθηκε στην εκπομπή με καλεσμένο το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα το βράδυ της Πέμπτης 28 Νοέμβρη στο κανάλι «Action 24».

Read more »

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Η κατεστραμμένη γέφυρα

Η κατεστραμμένη γέφυρα

Στις 2 του Δεκέμβρη του 1942 ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Καΐρου, Εμμ. Τσουδερός, έλαβε από τις αγγλικές υπηρεσίες μια αναφορά που από κάθε άποψη ήταν εξαιρετικής σημασίας. Η αναφορά – που έφερε την υπογραφή του J. S. Pearson (Τζ. Σ. Πίρσον), αρμοδίου της SOE (Special Operations Executive – Σπέσιαλ Οπερέισιονς Εξέκιουτιβ – Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων) στο Κάιρο – έγραφε1:

«Κύριε,

Είμαι ευτυχής να σας ενημερώσω, ότι προσφάτως επραγματοποιήσαμεν μιαν εξαιρετικώς επιτυχή επιχείρησιν εν Ελλάδι. Τα γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Την 1ην Οκτωβρίου ερρίψαμεν μίαν ομάδα, εξ Βρεταννών αξιωματικών και δύο υπαξιωματικών, εις το όρος Γκιώνα, και αργότερον μίαν ακόμη ομάδα αποτελούμενη εκ δύο Βρεταννών αξιωματικών, έναν Ελληνα οδηγόν και έναν Βρεταννόν υπαξιωματικόν, οι οποίοι ενίσχυσαν τους προηγουμένους, επίσης δε ερρίφθησαν εις αυτούς σημαντικαί ποσότητες εφοδίων, εκρηκτικών, κλπ. Επέτυχον να έλθουν εις επαφήν με μίαν ομάδαν ανταρτών των οποίων ηγείτο ο Συνταγματάρχης Ζέρβας.

Read more »

“Εκτελέστε με,με τη φανέλα του Ολυμπιακού”! Η συγκλονιστική ιστορία του Ν. Γόδα

GodasΟ Νίκος Γόδας ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς (ΟΣΦΠ) την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η προσφυγική του οικογένειά του πέρασε στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά (Νίκαια). Ο Νίκος, ασχολήθηκε από μικρός με το ποδόσφαιρο αρχικά στις αλάνες με τους συνομήλικούς του, κι αργότερα, όταν φάνηκε το ταλέντο του, συμμετείχε σε μια τοπική ερασιτεχνική ομάδα της Κοκκινιάς. Εργάστηκε, προπολεμικά, στην οικογενειακή ταβέρνα της οικογένειάς του που βρισκόταν, στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού, «Τα Αραπάκια», που γνώριζε επιτυχία.

Μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο της κατοχής, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που ήταν η μεγάλη του αγάπη. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2.

Read more »

Η εκκλησία της εξουσίας και του μαμμωνά

slit_5 history

 

imagesΚαι ξαφνικά ο θεός της Ρώμης έπαψε τους διωγμούς και έγινε αρχηγός και «δεφένσωρας» των μέχρι τότε διωκόμενων. Έτσι έκρινε ότι συνέφερε τον ίδιο και το imperium. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί τάξη και ιεραρχία στο πλήθος των πιστών. Η διδαχή του Ευαγγελίου: «εκείνος που θέλει να είναι μεταξύ σας πρώτος θα είναι δούλος όλων», όχι απλώς δεν έπρεπε να εφαρμοστεί, αλλά να εξοβελιστεί από την πρακτική της Εκκλησίας εις το πυρ το εξώτερον και τη θέση της να καταλάβει η χωρίς όρους υπακοή των «εσχάτων» προς τους «πρώτους». Ας δούμε τι λέει ο μεγάλος ιστορικός και βυζαντινολόγος Γεώργιος Ostrogorsky για τον αυτοκράτορα της Ρώμης τον Κωνσταντίνο:
«Αν και δεν ήταν τότε τυπικά μέλος της εκκλησίας (το βάπτισμα το δέχτηκε ως γνωστόν στην επιθανάτια κλίνη), ωστόσο ήταν ο πραγματικός αρχηγός της, δίνοντας έτσι και στο σημείο αυτό το πρότυπο για τους διαδόχους του στο θρόνο του Βυζαντίου».

Read more »

Νεολαίος ετών 95

11-2-2012 ΚΚΕ -ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Στις 17 Νοέμβρίου 1918 (4 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο) θα συγκληθεί το Ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικό Κόμματός Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που αργότερα θα μετονομαστεί αρχικά σε ΣΕΚΕ(Κομουνιστικό) και τελικά σε ΚΚΕ. Ιστορική στιγμή για το εργατικό κίνημα, καθώς οι διάφορες σοσιαλιστικές ομάδες θα συνενωθούν σε ένα κόμμα. Ένα κόμμα βασισμένο στις αρχές του Μαρξισμού – Λενινισμού που θα συμμετέχει σε κάθε ιστορική στιγμή της Ελλάδας, πάντα από την πλευρά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, μέχρι ΄σημερα.

Read more »

Βίντεο με αφορμή τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

polytexneio_1973

Μερικά βίντεο όπως τα σταχυολόγησα από τον Ιντερνέτ σχετικά με την Δικτατορία και το Πολυτεχνείο.

Read more »